ICU оцінив падіння ВВП України у вересні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ICU оцінив падіння ВВП України у вересні

Казна та Політика
471
Інвестиційна група ICU оцінює падіння валового внутрішнього продукту (ВВП) України у вересні 2020 року на рівні 6% до аналогічного періоду 2019 року (Р/Р), а за підсумками липня-вересня – на рівні 5% р/р, повідомив голова департаменту макроекономічних досліджень групи Сергій Ніколайчук у понеділок.
“Ми оцінюємо падіння ВВП у вересні приблизно на 6% р/р після менш ніж 5% р/р у червні-липні. Відповідно падіння ВВП у третьому кварталі 2020 року сповільнилося приблизно до 5% р/р порівняно з 11,4% р/р у другому кварталі 2020 року і з 6% р/р – у нашому вересневому прогнозі”, – написав він у Facebook у понеділок.
Ніколайчук уточнив, що близько 1,5 процентного пункту від рівня падіння ВВП в третьому кварталі було забезпечено низькими показниками сільського господарства через пізній початок збору кукурудзи, додавши, що частково цей фактор буде компенсований в четвертому кварталі.
“Загалом за рік очікування щодо врожаю зернових та інших сільськогосподарських культур погіршуються через несприятливі погодні умови. Також стрімке поширення захворюваності COVID – 19 в Україні та сусідніх країнах посилює ризики подальшого відновлення внутрішнього і зовнішнього попиту”, – написав він.
При цьому, за словами Ніколайчука, стрімке зростання обсягів внутрішньої торгівлі свідчить, що фактор захворюваності був компенсований слабким дотриманням соціального дистанціювання та ігноруванням посилення обмежень на місцевому рівні разом із розквітом електронної комерції.
Крім цього, зростання реальної заробітної плати (на 6% р/р у серпні) і відновлення ринку праці вплинули на поліпшення настроїв споживачів, особливо в оцінці власного фінансового становища, додав він.
“В результаті ми оцінюємо ризики для нашого прогнозу падіння ВВП в 2020 році на 5,7% як збалансовані в обидві сторони”, – резюмував Ніколайчук.
Він додав, що значною мірою рівень падіння економіки України буде визначатися жорсткістю реакції влади на поширення коронавірусу після місцевих виборів, уточнивши, що хоч ICU і очікує введення додаткових заходів, водночас прогнозується, що негативний ефект на економіку від них повинен бути набагато слабкіший від весняного.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас