В Україні зробили новий крок в реалізації антирейдерских заходів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В Україні зробили новий крок в реалізації антирейдерских заходів

Казна та Політика
421
Відтепер державні реєстратори та нотаріуси можуть отримувати повний текст судового рішення при розгляді заяв у державному реєстрі прав на нерухоме майно. Держпідприємство “Національні інформаційні системи” (НАІС) ввело інформаційний обмін з Державною судовою адміністрацією України (ДСА), повідомила пресслужба Мін’юсту.
“Інформаційний обмін з ДСА – це черговий крок у рамках реалізації антирейдерських заходів в Україні. Він унеможливить незаконну перереєстрацію права власності, інших речових прав на нерухоме майно на підставі заяв з використанням завідомо підроблених рішень та ухвал суду, а це означає додаткові гарантії захисту права власності в Україні”, – зазначив голова НАІС Олексій Бережний.
За його словами, однією з підстав для зміни прав на нерухомість є рішення суду. У таких випадках заявник надає реєстратору рішення суду, однак єдиною можливістю перевірити справжність рішення, чи вступило воно в силу і т.д., був письмовий запит до відповідного суду.
Водночас у публічній версії Єдиного реєстру судових рішень низка важливих даних не розкриваються (замість конкретних імен та адрес використовуються Особа1, Особа2, Адреса1, Адреса2). Це дозволяло рейдерам знаходити будь-яке більш-менш схоже по суті судове рішення і підставляти потрібні імена та адреси.
Нововведення дозволять реєстраторам перевіряти справжність рішення безпосередньо в Єдиному реєстрі судових рішень, отримуючи повну інформацію, включаючи сторони справи, адреси і т. д. , в режимі онлайн.
Нагадаємо, як заявляв раніше міністр юстиції Денис Малюська, порівняно з 2017-2018 роками або початком 2019 року, якщо відстежувати, що відбувається в системі реєстрації, класичного рейдерства зараз в Україні стало значно менше. За його словами, зараз в країні майже немає випадків, щоб хтось сторонній напав на бізнес і забрав корпоративні права у власників.
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас