Данилишин заявляє про вимивання з України понад $25 млрд на користь зовнішніх кредиторів за 3,5 року — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Данилишин заявляє про вимивання з України понад $25 млрд на користь зовнішніх кредиторів за 3,5 року

Казна та Політика
1509
Голова Ради Національного банку України (НБУ) Богдан Данилишин заявляє про вимивання з України на користь зовнішніх кредиторів за три з половиною роки понад $25 млрд.
“Тільки за останні три з половиною роки вимивання капіталу з України на користь зовнішніх кредиторів перевищило $25 млрд”, – написав він у Facebook у понеділок.
Данилишин уточнив, що за відповідний період з України були виведені дивіденди на користь нерезидентів на $8,5 млрд і відсотки за прямими інвестиціями на $1,6 млрд, тоді як надходження прямих іноземних інвестицій без реінвестованих доходів склали $5,1 млрд.
Він вказав, що відповідно до аналізу цих фінансових потоків, близько 4/5 дивідендів були виведені в низькоподаткові юрисдикції, в тому числі в Кіпр і в Нідерланди.
Голова Ради НБУ додав, що виплата резидентами України відсотків за кредитами нерезидентам з 2017 року склала $8,6 млрд. “Приблизно дві третини негарантованих довгострокових позик українським компаніям були надані резидентами Кіпру, Нідерландів і Британських Віргінських островів, що свідчить про зв’язок сторін цих операцій і спрямованість цих операцій на розмивання податкової бази і виведення прибутку за кордон”, – вважає Данилишин.
Він також зазначив, що з 2017 року до другого кварталу 2020 року виплата відсотків за портфельними інвестиціями державним (облігації внутрішньої і зовнішньої позики) і приватним сектором склала $6,4 млрд.
“Відповідально виконуючи свої зобов’язання перед міжнародними партнерами, не слід забувати про значні внутрішні резерви фінансових ресурсів, які залишають країну через недосконалість діючої системи податкового та валютного регулювання”,-додав голова Ради НБУ.
У повідомленні він також підкреслив, що стратегічному партнерству України з Міжнародним валютним фондом (МВФ) нічого не загрожує.
“Незважаючи на численні спекуляції на тему співпраці України з МВФ, посилені передвиборчою риторикою, українська сторона професійно і відповідально виконує свої зобов’язання в рамках угоди стенд-бай з МВФ”, – написав він.
Данилишин вказав, що відповідно до умов Програми, Рада з фінстабільності схвалила плани щодо скорочення проблемних активів у держбанках, Верховна Рада внесла зміни до законодавства щодо вдосконалення механізмів ліквідації банків і повернення активів і була забезпечена інституційна незалежність НБУ.
Голова Ради НБУ також додав, що за останні роки “Україна отримувала від МВФ практично стільки коштів, скільки потрібно було для погашення попередніх позик”, уточнивши, що чисті надходження від МВФ з 2017 року по другий квартал поточного “на користь Центробанку” склали $422 млн, а “на користь уряду – мінус $1,1 млрд”.
Він додав, що з липня по вересень виплати уряду і НБУ за позиками фонду становили $0,6 млрд, а в 2021 році – будуть перевищувати $1,6 млрд.
“Україна повинна, перш за все, відстоювати національні інтереси в питаннях співпраці з міжнародними фінансовими організаціями. У контексті ситуації, що склалася сьогодні, цифри красномовніші за слова”, – зазначив він.
Як повідомляв минулого тижня Президент України Володимир Зеленський, Україна сьогодні не може обійтися без західних грошей, виконала всі вимоги МВФ для отримання другого траншу за програмою stand by, а затримка з його наданням пов’язана з протидією окремих людей, які раніше вкрали гроші у держави.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас