Британці створять водневу стільникову вишку, що літає — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Британці створять водневу стільникову вишку, що літає

Технології&Авто
363
Британський стартап Stratospheric Platforms спільно з американською компанією Northrop Grumman зайнялася розробкою дводвигунового водневого стратосферного безпілотника, який буде використовуватися для забезпечення стільникового зв’язку стандарту 5G.
Як повідомляє портал N+1, діаметр покриття стільниковим зв’язком за допомогою апарату складе до 140 кілометрів.
“Сьогодні кілька компаній у світі займаються розробкою безпілотних літальних апаратів, які б могли забезпечувати зв’язком важкодоступні райони. Передбачається, що за допомогою таких апаратів стільникові оператори зможуть розширити абонентську базу і заощадити на будівництві стільникових вишок”, – йдеться в повідомленні.
Відзначається, що перспективний стратосферний водневий безпілотник розробляється за схемою високоплана з V-подібним хвостовим оперенням. Розмах крила безпілотника складе 60 метрів. Апарат масою 3,5 тонни зможе виконувати польоти на висоті 18,3 тисячі метрів протягом дев’яти днів. Перший політ апарату запланований на 2022 рік.
“Інші подробиці про новий безпілотник не розкриваються. Раніше Stratospehric Platforms провела випробування системи зв’язку стандарту 4G, призначеної для встановлення на літальні апарати. Випробування проводилися на модифікованому висотному розвідувальному літаку Grob G 520. Під час випробувань літак виконував польоти на висоті 13,7 тисячі метрів”, – підкреслює видання.
Розробникам вдалося домогтися швидкості передачі даних абонентам на землі в 70 мегабіт за секунду і від абонентів – в 20 мегабіт за секунду. Система стільникового зв’язку може бути доопрацьована для підтримки стандарту 5G.
В кінці вересня 2020 року японська компанія HAPSMobile випробувала перспективний псевдосупутник Sunglider польотом на висоті 19,2 тисячі метрів. Тривалість польоту безпілотника склала 20 годин. Апарат забезпечував покриття мережі стандарту LTE. До неї підключилися кілька абонентів, які здійснили серію відеодзвінків за допомогою смартфонів і комп’ютерів.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас