Розробили скло, яке здатне виробляти енергію і змінювати колір — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Розробили скло, яке здатне виробляти енергію і змінювати колір

Технології&Авто
658
Відомо, що технологія зміни кольору вже існує. Її переважно застосовують в оптиці і дорогих девайсах. Яскравий приклад – окуляри “хамелеони”, в яких лінза змінює колір, коли на її поверхню потрапляє світло. Або, наприклад, електронні компоненти, які вбудовані в скло, дозволяють на вимогу змінювати колір.
Нова розробка, над якою працювали в Національній лабораторії відновлюваних джерел енергії (NREL) при Міністерстві енергетики США – аналог технології більш дешевий. При ній зміна кольору скла відбувається за рахунок реакції на підвищення температури навколишнього середовища.
Плівку з перовскіту, однойменного мінералу, затискають між скляних панелей і вводять туди спеціальні пари. При низькій вологості повітря плівка залишається прозорою, але при нагріванні пар змушує кристали перовскіту перебудовуватися в різні форми. Тому поверхня набуває інших кольорів, що дозволяє відштовхувати сонячні промені і охолоджувати кімнату.
Коли температура підвищується від 35 °C до 46 °C — колір змінює свою градацію по порядку: прозорий, жовтий, помаранчевий, червоний і коричневий. Швидкість, при якій скляна поверхня змінює відтінок, досягає семи секунд. До того ж, при зміні кольору поверхня перетворюється на аналог сонячної панелі і дозволяє накопичувати отриману енергію.
Дослідники припускають, що масове впровадження такого скла знизить використання кондиціонерів в літній час, що в свою чергу зменшить навантаження на електромережі і побічно — на забруднення атмосфери.
За матеріалами:
Коментарі
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас