Строки для прийняття спадщини: нюанси, які важливо знати — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Строки для прийняття спадщини: нюанси, які важливо знати

Особисті фінанси
2416
За законом, строк, протягом якого треба звернутися до нотаріуса із відповідною заявою про оформлення спадщини, складає 6 місяців. Цей термін починає вираховуватися з дня смерті спадкодавця або з дня, з якого він був оголошений померлим.
Про це повідомляє пресслужба Міністерства юстиції України.
Якщо спадкоємці з різних причин пропускають цей строк, тоді для них може бути встановлено додатковий строк для прийняття спадщини за письмовою згодою інших спадкоємців, які її прийняли, або на підставі судового рішення.
Поважними причинами пропуску строку для прийняття спадщини вважаються такі, які пов’язані з об’єктивними, непереборними, істотними труднощами для спадкоємця на вчинення дій для прийняття спадщини, а саме:
  • тривала хвороба спадкоємців;
  • перебування спадкоємця тривалий час за межами України;
  • відбування покарання в місцях позбавлення волі;
  • перебування на строковій військовій службі в Збройних Силах України;
  • необізнаність спадкоємця про наявність заповіту тощо.
Суди до уваги беруть переважно письмові докази:
  • довідки медичних установ;
  • довідки про перебування особи у відрядженні чи за межами України;
  • інші довідки, акти, листування, що можуть підтвердити обставини, які унеможливлювали звернення спадкоємця до нотаріальної контори у встановлені строки.
Позов про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини пред’являються за місцем розташування нерухомого майна або основної його частини.
Судовий збір:
  • за подання такої позовної заяви справляється судовий збір у розмірі 0,4 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб (станом на 01.10.2020 року – 840,80 грн.), якщо особа не звільнена від його сплати відповідно до законодавства.
Якщо суд своїм рішенням визначив спадкоємцю додатковий строк для прийняття спадщини, але він цим не скористався та не звернувся до нотаріуса із відповідною заявою, то в подальшому цей спадкоємець не може знову ставити питання про визначення йому ще одного додаткового строку для прийняття спадщини.

Довідка Finance.ua:

  • Квартира у спадок з боргами передбачає на додачу до майна зобов’язання щодо погашення спадкоємцем заборгованості спадкодавця.
Читайте важливі новини та поради, які стануть в пригоді для вашого гаманця, в телеграм-каналі Finance_ukr 🤫
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас