У Раді пропонують е-резидентство для іноземних "айтішників" із 5% податку на прибуток — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У Раді пропонують е-резидентство для іноземних "айтішників" із 5% податку на прибуток

Казна та Політика
1156
У ВР зареєстрували законопроєкт про механізм е-резидентства, який передбачає пільгову ставку податку на прибуток у розмірі 5%.
Про це йдеться в законопроекті № 4245 “Проект Закону про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо доходів від єдиного податку, що сплачується фізичними особами – підприємцями, зареєстрованими електронними резидентами”
Мета законопроєкту – врегулювання окремих аспектів бюджетного законодавства у зв’язку з проведенням експерименту із запровадження та реалізації в Україні електронного резидентства. Створити правове поле для залучення іноземних працівників як електронних резидентів – платників податків в Україні без фізичного перебування на території нашої держави.
Що це дасть. Це дозволить іноземцям та особам без громадянства, які набули статусу електронного резидента, здійснювати підприємницьку діяльність та сплачувати податки в Україні без залишення країни проживання (перебування).
“Ідея проста. Якщо ти “айтішник” з Індії, Китаю, Пакистану, Німеччини або, навіть, Білорусі, то ти, перебуваючи в своїй країні, можеш стати електронним резидентом, тобто електронним платником податків. І для цього ти будеш платити лише один простий податок – 5%, який платять наші ФОП з обороту”, – пояснив Ярослав Железняк.
Цей механізм може бути цікавий громадянам азіатських країн. З іншого боку, це дозволить залучити до держбюджету додаткові кошти, зазначив один з авторів законопроекту.
Прийняття законопроекту забезпечить встановлення сприятливих умов для ведення бізнесу е-резидентами в Україні, що створить механізм для залучення нових інвестицій, а також призведе до збільшення доходів державного бюджетів, шляхом наповнення його за рахунок податків, що сплачуються е-резидентами.

Довідка Finance.ua:

  • За даними Держстату, в 2019 році українські компанії експортували за кордон ІТ-послуг на загальну суму 2,43 мільярда доларів. За даними Мінцифри, українські ІТ-компанії – юридичні особи сплачують у бюджет більше коштів, ніж ФОПи.
  • За даними аналітиків агентства DNA325: середня зарплата нетехнічних IТ-фахівців в віковій категорії від 26 до 30 років трохи вища від загальної ринкової вартості і складає $1580. Працівники, які займають високі посади у віковій категорії 40+, як правило, заробляють майже вдвічі більше – близько $2300-2400. Старші фахівці (50+) з великим досвідом роботи, в середньому, досягають планки в $2000.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас