В НБУ порадили позичальникам готуватися до зняття мораторію щодо валютної іпотеки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В НБУ порадили позичальникам готуватися до зняття мораторію щодо валютної іпотеки

Нерухомість
4165
В Україні вже шість років діє мораторій на стягнення застави за валютною іпотекою, якщо ця застава – єдине житло позичальника. І минулого тижня його продовжили ще на півроку.
Про це йдеться в повідомленні НБУ.
“Мораторій на стягнення житла, що є заставою за кредитом, покликаний захищати населення за несприятливих економічних умов. З точки зору соціальної справедливості, не можна дозволити, аби, тимчасово втрачаючи роботу чи частину доходу, люди втрачали єдине житло. У світі до мораторію вдавались під час Великої депресії, кризи 2008 року та навіть цього року у відповідь на виклики коронакризи”, – йдеться в повідомленні.
Але характерна його особливість – це завжди тимчасове рішення, адже мораторій має і зворотну сторону: позичальник, розуміючи, що за порушення умов кредиту нічого не буде, може вирішити не повертати кредит.
Мораторій – це завжди дилема між збереженням активного іпотечного кредитування та підтримкою позичальників, що опинились у скрутних умовах.
Коли можуть стягувати майно. У випадку України, згідно з останніми змінами, стягувати майно за валютною іпотекою банки зможуть вже в квітні 2021 року. Але банкам варто вже зараз повторити спроби провести перемовини з позичальниками та знайти прийнятне для обох сторін рішення.
Нагадаємо, Президент Володимир Зеленський 6 жовтня підписав Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо мораторію на стягнення майна громадян України, наданого як забезпечення кредитів в іноземній валюті» № 895-ІХ, який Верховна Рада ухвалила 16 вересня.

Довідка Finance.ua:

  • Що змінилося: продовжується до 21 квітня 2021 року дія мораторію на стягнення зазначеного майна громадян України та встановлюється заборона на примусове стягнення майна (майнових прав), якщо воно використовується як місце постійного проживання позичальника або є об’єктом незавершеного житлового будівництва;
  • встановлюється заборона на примусове стягнення іншого майна (майнових прав) за договорами іпотеки з осіб, які мають зобов’язання за кредитами, наданими їм в іноземній валюті, та заборона кредитним установам відступати на користь іншої особи свої права вимоги до позичальника.
Читайте важливі новини та поради, які стануть в пригоді для вашого гаманця, в телеграм-каналі Finance_ukr
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас