"Укртрансгаз" може віддати 300 млн кубів газу фірмам, які раніше називав шахрайськими — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Укртрансгаз" може віддати 300 млн кубів газу фірмам, які раніше називав шахрайськими

Фондовий ринок
275
“Укртрансгаз” може найближчим часом в рамках мирової угоди віддати 300 млн кубів “спірного” газу пулу фірм, з якими донедавна вів запеклу боротьбу і відкрито називав шахрайськими.
Про це йдеться в статті ЕП.
Зазначається, що історія з 300 млн кубів газу тягнеться ще з 90-х – наприкінці 1999 року маловідома ЗАТ “Укренергозбут”, яка була зареєстрована в жовтні 1998 року, передала державному підприємству “Укртрансгаз” (“УТГ”) 418 млн кубів газу. Паливо остання повинна була поставити споживачам, яких вкаже “Укренергозбут”.
“Однак, як свідчать дані судового реєстру, держкомпанія виконала свої зобов’язання не в повному обсязі – в газотранспортній системі залишилося 305 млн кубів блакитного палива, щодо яких сторони почали судовий процес, який у підсумку затягнеться на 20 років”, – йдеться в матеріалі.
У 2019 році в конфлікті з’явилася третя сторона – ТОВ “ФК “Фін-Інвест”, яка викупила у “Укренергозбуту” право на отримання 305 млн кубів газу. За даними Єдиного державного реєстру юридичних осіб, “Фін-Інвест” була зареєстрована 7 грудня 2018 року зі статутним капіталом 5,05 млн гривень.
“На початку січня 2020 року компанія отримала постанову, якою був змінений спосіб виконання рішення суду: із зобов’язання поставити газ (якого фізично не існувало – Ред.) на стягнення його еквівалента в розмірі 2,3 млрд грн. Тоді в “Укртрансгазі” спільні дії “Укренергозбуту” і “Фін-Інвест” назвали “такими, які можуть мати ознаки шахрайства”.
Тим часом приватна фірма пішла далі: спільними зусиллями вони домоглися арешту рахунків “Укртрансгазу” і списання з них 226 млн гривень, чим істотно посилили свою позицію.
Вже 12 березня рахунки “УТГ” були розблоковані, але майже чверть мільярда гривень “Укртрансгазу” так ніхто і не повернув. Держкомпанія запевнила, що “докладе максимум зусиль для повернення незаконно списаних коштів”, – йдеться в статті.
За даними ЕП, останні шість місяців сторони займалися підготовкою “мирової” угоди, за якою “УТГ” вже найближчим часом може втратити газу на 2 млрд гривень.
Відзначається, що коли конфлікт почав набирати обертів і з’явилася реальна загроза втратити 300 млн кубів газу або їх грошовий еквівалент, керівництво “Укртрансгазу” вийшло в публічну площину.
За матеріалами:
Економічна Правда
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас