В Україні 50% електромереж потребують негайного капремонту - Міненерго — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В Україні 50% електромереж потребують негайного капремонту - Міненерго

Енергетика
658
В Україні близько 50% електромереж потребують капремонту, реконструкції та повної заміни через їх значну зношеність та хронічне недофінансування робіт з оновлення електричних мереж. Зношеність окремого обладнання енергетичної інфраструктури деяких ОСР досягає 70%.
Про це повідомили у Міненерго.
При цьому обсяги щорічних ремонтів електроенергетичної інфраструктури в рази менші від потреби оновлення мереж.
“Україна сьогодні посідає одне з останніх місць серед європейських країн за рівнем інвестицій у розрахунку на 1 км мережі, поступаючись Румунії, Португалії, Польщі, Литві, Італії, Іспанії, Німеччині, Чехії та лідеру за розміром інвестицій в електромережі – Франції. Така ситуація негативно впливає на якість та безпеку електропостачання”, – розповіли в Міненерго.
У відомстві зазначили, що якщо не змінити наявну систему тарифоутворення та не створити достатні стимули для залучення інвестицій у розвиток мереж – їх зношеність наближатиметься до критичного рівня.
“Оптимальним механізмом залучення інвестицій для модернізації електромереж є впровадження ефективного RAB-регулювання. Такий механізм запроваджений у Європі 10 років тому, завдяки чому місцеві оператори мереж розподілу електроенергії забезпечені інвестиційним ресурсом”, – зазначили у Міненерго.
Відповідно до прогнозних розрахунків експертних організацій, зокрема ДП “Укрпромзовнішекспертиза”, які було презентовано в рамках засідання експертної ради Міненерго, потреба в інвестиціях у модернізацію розподільчих електромереж в Україні до 2030 року оцінюється щонайменше у 12,5 млрд дол. США. Проте, залучати з цією метою кредитні кошти не виправдано через високу їх вартість – 19%.
За матеріалами:
УНН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас