Як читачі Finance.ua обирають нерухомість? (опитування) — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Як читачі Finance.ua обирають нерухомість? (опитування)

Нерухомість
1236
Якщо треба орендувати житло, продати або купити квартиру без додаткових витрат, більшість читачів Finance.ua не будуть звертатися за допомогою до рієлторів.
Про це свідчить опитування Finance.ua, що проводилося у серпні-жовтні 2020 року.
Таких, хто не готовий доплачувати за послуги посередника при купівлі-продажу нерухомості, серед читачів нашого сайту виявилося 43%.
Ще майже чверть (26%) опитаних заявили, що у таких випадках завжди звертаються до рієлторів.
Та й без допомоги посередників можна знайти гідні варіанти, хоч, певно, для цього доведеться витратити більше часу й зусиль. Так вважає 31% респондентів, що у нашому опитуванні обрали варіант відповіді “Я сам собі рієлтор”.
До речі, згодом в Україні співпраця з рієлторами або брокерами при операціях з нерухомістю може стати обов’язковою. У парламенті зареєстрували законопроєкт №3618 від 09.06.2020, яким влада хоче вивести рієлторську діяльність із “тіні”.
Що нового пропонує законопроєкт про рієлторську діяльність:
  • якщо закон ухвалять, то в Україні буде створено Національну федерацію фахівців у сфері рієлторської діяльності, куди українці зможуть скаржитися на нечесних брокерів, якщо вважатимуть, що їхні права порушили;
  • окрім того, рієлторські послуги зможуть надавати лише особи з відповідною ліцензією, яку можна отримати після складання іспиту;
  • також буде створено реєстр, який буде містити дані про фахівців і об’єкти нерухомості;
Як покарання для рієлторів, що продовжать працювати в тіні, пропонують ввести штрафи за роботу без рієлторських свідоцтв від 8,5 тис. до 17 тис. грн, з конфіскацією отриманого прибутку. За повторне порушення – від 17 тис. до 34 тис. грн, знову ж таки з конфіскацією вилучених коштів.
А що зараз з цінами на нерухомість?
“Первинка”. Від початку карантину середня вартість квадратного метра нового житла у столиці кілька місяців майже не змінювалася: від березня до липня 2020 цей показник виріс лише на 200 гривень — до 25 200. У липні ж відбувся певний стрибок цін і вартість сягнула 25 500 грн за “квадрат”. Вересневий показник аналітики зафіксували на рівні 26 600 грн/м².
Варто зазначити, що в іншому великому місті України — Одесі, вартість квадратного метра у новобудові у вересні зрівнялась зі столичною – 26 600 грн. При цьому у Львові цей показник зафіксований на рівні 17 800 грн/м².
“Вторинка”. На вторинному ринку вереснева середня вартість виставлених на продаж квартир в Києві відзначена на рівні 41 260 грн/м², в Одесі – 26 126 грн/м², у Львові – 25 453 грн/м².
Яка нерухомість цікавить покупців:
  • статистика свідчить, що у липні 54% користувачів порталу цікавилися нерухомістю на первинному ринку;
  • інші 46% шукали житло на “вторинці”.
Вартість оренди квартир у Києві:
  • 1-кімнатку у вересні в середньому здавали за 13 300 грн/міс.;
  • 2-кімнатна коштувала 22 000 грн/міс.;
  • 3-кімнатна – 35 900 грн/міс.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас