Як зберегти гроші в пандемію: 5 порад від Уоррена Баффета — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Як зберегти гроші в пандемію: 5 порад від Уоррена Баффета

Особисті фінанси
16428
Коронавірус і викликана ним рецесія тією чи іншою мірою позначилися на всіх інвесторах в світі — в тому числі і на Уоррені Баффеті. І все ж таки він зумів швидко зорієнтуватися в нових пандемічних умовах.
Ось що він порадив робити, щоб впоратися з фінансовою кризою.
Скористайтеся всіма перевагами низьких ставок
Баффет бачить фантастичні можливості для позичальників у 2020 році завдяки Федеральній резервній системі.
За його словами, ФРС “вчинила правильно”, знизивши для підтримки економіки ключову процентну ставку майже до нуля. Слідом за ключовою ставкою за принципом доміно впали і інші ставки – по всій економіці.
“Це дуже хороший час для того, щоб позичити гроші”, – сказав він під час онлайн-зборів акціонерів Berkshire Hathaway.
Як скористатися порадою Баффета: якщо ви покупець житла або виплачуєте іпотеку і маєте хорошу кредитну історію, то виберіть, поки не пізно, одну з найнижчих ставок по іпотеці. Можна взяти новий іпотечний кредит або рефінансувати наявний за нижчою ставкою.
Завжди будьте готові до гіршого
Минулого року Баффет попередив про майбутню “мегакатастрофу”. Це буде “повною несподіванкою”, яка затьмарить руйнівні урагани “Катріна” і “Майкл”, зазначив тоді Баффет в листі акціонерам Berkshire. А в одному зі своїх березневих інтерв’ю інвестор сказав, що «завжди відчував, що коли-небудь трапиться пандемія», пише Moneywise.
Баффет розумів, що його страховий бізнес зазнає величезних збитків. Але він також був упевнений в тому, що вже на наступний день всі його страхові компанії на чолі з Geico будуть готові до роботи.
Як скористатися порадою Баффета: можна бути готовим до всього, застрахувавши своє життя. Це забезпечить фінансовий захист вашим близьким. У розпал пандемії особливо актуальним стало страхування годувальників сім’ї.
Не нарощуйте борги на кредитних картках
Під час пандемії багато хто втратили роботу і виявилися змушені накопичувати борги за кредитками. Баффет розуміє, що під час фінансових труднощів люди будуть вдаватися до кредитних карток, але застерігає від того, щоб використовувати кредитку як «скарбничку для облав».
Під час зборів акціонерів Баффет розповів про друга, у якого була заборгованість по кредитній картці під 18% річних. Він попросив поради у Баффета, як бути з цією заборгованістю.
“Якби я мав гроші під 18%, перше, що я зробив би, — це виплатив би їх”, — сказав Баффет.
Як скористатися порадою Баффета: коли заборгованість по кредитній картці стає непосильною, потрібно перш за все консолідувати борг за нижчою процентною ставкою.
Усвідомлено обирайте акції
Криза з коронавірусом завдала величезної шкоди цілим галузям – роздрібній торгівлі, ресторанам, індустрії розваг, авіаперевезенням.
Баффет володів кількома авіакомпаніями, але коли в розпал карантину папери сильно впали в ціні, то не побоявся продати їх. “Авіаційний бізнес – я можу помилятися, і сподіваюся, що помиляюся — сильно змінився”, — пояснив він акціонерам Berkshire причину продажу паперів авіакомпаній.
Як скористатися порадою Баффета: інвестори, які роблять усвідомлений вибір, завжди будуть винагороджені. Навіть в умовах коронавірусного Хаосу Фондовий ринок дав прекрасні можливості для отримання прибутку.
Дотримуйтеся довгострокового плану
Баффет впевнений, що економіка США оговтається від кризи COVID-19. “По суті, ніщо не може зупинити Америку”, – сказав він на онлайн-зустрічі. – Американське диво завжди переважало, і воно буде повторюватися знову”. Однак відновлення, на його думку, може бути довгим. Інвестори отримають “хороший результат”, якщо будуть тримати акції в довгостроковій перспективі, резюмував інвестиційний гуру.
Як скористатися порадою Баффета: інвестуйте і купуйте акції на тривалий термін. Якщо не впевнені у власних силах, скористайтеся рекомендаціями фахівців.
За матеріалами:
РБК
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас