«Зелені» інвестори подали позовів до держави на 630 млн грн через невиплати за «зеленим» тарифом — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

«Зелені» інвестори подали позовів до держави на 630 млн грн через невиплати за «зеленим» тарифом

Енергетика
1088
Компанії, які інвестували в будівництво генерації з відновлюваних джерел енергії (ВДЕ), подали позови до ДП “Гарантований покупець” (ГарПок), щоб відсудити невиплачені кошти за вироблену електроенергію.
Згідно з реєстром позовів до ГарПоку, таких компаній більш ніж 50.
Сукупний обсяг коштів, які мають намір відсудити компанії у держпідприємства – понад 630 млн грн.
6 жовтня Європейсько-українське енергетичне агентство і Українська вітроенергетична асоціація написали листа до прем’єр-міністра Дениса Шмигаля, де повідомили, що уряд порушує Меморандум про взаєморозуміння з виробниками зеленої електроенергії і не виконує зобов’язання з погашення боргів перед ними.
За інформацією партнера міжнародної юридичної фірми Dentons Максима Сисоєва, інвестори в проєкти “зеленої” енергетики готуються до подання групових позовів проти України для захисту своїх прав.
Зокрема, через те, що в липні поточного року був ухвалений закон про зменшення “зелених” тарифів, а борги перед виробниками енергії з ВДЕ перевищили 21 млрд грн.
На думку юристів, подання масових позовів інвесторів ВДЕ в Міжнародний інвестиційний арбітраж проти держави за порушення їхніх прав є найефективнішим засобом захисту.
Нагадаємо, 1 серпня набув чинності закон № 810-IX, який підписав Президент Володимир Зеленський. Завдання закону – реалізувати основні положення меморандуму про взаєморозуміння між Кабміном та іноземними інвесторами у ВДЕ.
Закон передбачає, зокрема, зниження “зелених” тарифів, обмеження обсягів введення в експлуатацію нових потужностей ВДЕ, введення повної відповідальності за небаланси для виробників “чистої” електроенергії з 2022 (50% у 2021 році) та інші норми. Ці заходи дозволять економити державі 7 млрд грн щорічно.
Крім того, закон визначає терміни та обсяги погашення накопиченої заборгованості перед виробниками ВДЕ – в четвертому кварталі цього року держава повинна погасити 40% заборгованості (9 млрд грн), а решту 60% – в 2021 році.
У свою чергу, меморандум передбачає забезпечення 100% виплат за вироблену “зелену” електроенергію, починаючи з серпня цього року.
Станом на початок жовтня борги за попередні періоди не погашені, а рівень розрахунків за електроенергію за ВДЕ за серпень склав 100% (зі значним запізненням), за 20 днів вересня – 22%.
У серпні прем’єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що уряд забезпечить оплату 40% боргу до кінця цього року.
За матеріалами:
BIN
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас