Голова Ради НБУ пояснив, за що оголосили догану Рожковій і Сологубу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Голова Ради НБУ пояснив, за що оголосили догану Рожковій і Сологубу

Казна та Політика
815
Голова Ради НБУ Богдан Данилишин, коментуючи ситуацію із доганами заступникам голови НБУ Рожковій і Сологубу, заявив, що “останнім часом окремі посадові особи НБУ, прагнучи показати свою особливість і винятковість, намагаються нав’язувати громадськості свої особисті погляди та оцінки, які навіть не входять до сфери їхньої службової компетенції”.
Коментар Данилишина оприлюднили на сайті Нацбанку.
“Відповідно до Закону України “Про Національний банк України” працівники НБУ є службовцями НБУ, які безпосередньо беруть участь у виконанні функцій НБУ. Крім того, члени правління НБУ та інші посадові особи мають неухильно дотримуватись Кодексу етики працівника НБУ, уникати будь-яких ситуацій, внаслідок яких може виникнути конфлікт інтересів. Останнім часом окремі посадові особи НБУ, прагнучи показати свою особливість і винятковість, намагаються нав’язувати громадськості свої особисті погляди та оцінки, які навіть не входять до сфери їхньої службової компетенції та дій, а також порушуючи нормативно-правові акти, які вони самі у відповідний час приймали”, – підкреслив Данилишин.
За його словами, Рожкова і Сологуб порушили наказ НБУ від 17 грудня 2019 року № 795-но “Про публічні комунікації та взаємодію Національного банку України із засобами масової інформації” (в редакції наказу Національного банку України від 10 липня 2020 року № 494-но) та Кодекс етики працівника НБУ.
“Порушення правил, установлених розпорядчими актами Національного банку України, може тягнути за собою накладення дисциплінарного стягнення. Дисципліна має бути однаковою для всіх і винятків тут робити не можна”, – додав він.
“Тому Рада НБУ всесторонньо розглянула ситуацію, що склалася, включаючи і інтерв’ю в ЗМІ (видання Kyiv Post) першого заступника голови Національного банку України Катерини Рожкової та заступника голови Дмитра Сологуба (надане ними цьому виданню 21 вересня 2020 року) щодо інституційної незалежності та кадрової політики Національного банку України та інші матеріали”, – зазначив Данилишин.
Він пояснив, що з урахуванням думок членів Ради НБУ та листа голови НБУ Кирила Шевченка Рада вирішила висловити недовіру Рожковій і Сологубу.
“Не бачу в даному випадку ніяких порушень чинного законодавства України. Хочу ще раз підкреслити, що Національний банк – це не чиясь окрема вотчина, яка належить окремим особам чи кому би то не було – це Центральний банк України, особливий центральний орган державного управління, завдання, функції, повноваження і принципи організації якого визначаються Конституцією та Законами України. Це цілісна державна інституція, складовими якої є Рада та Правління НБУ. Не може бути незалежного Правління чи незалежної Ради. Є незалежний Національний банк”, – сказав Данилишин.

Довідка Finance.ua:

  • 2 жовтня 2020 року відбулося засідання Ради Національного банку України, на якому було розглянуто низку організаційних, фінансових та кадрових питань.
  • Рада вирішила:
  • оголосити догану Рожковій Катерині Вікторівні, першому заступнику Голови Національного банку України, та Сологубу Дмитру Романовичу, заступнику Голови Національного банку України;
  • висловити недовіру першому заступнику Голови Національного банку України Рожковій Катерині Вікторівні та заступнику Голови Національного банку України Сологубу Дмитру Романовичу.
  • Перший заступник голови Нацбанку Катерина Рожкова пояснила рішення ради регулятора оголосити їй і заступнику голови Дмитру Сологубу догану і заявити про недовіру у зв’язку з одним з інтерв’ю виданню KyivPost, яке вони дали наприкінці вересня.
Читайте важливі новини та поради, які стануть в пригоді для вашого гаманця, в телеграм-каналі Finance_ukr 🤫
За матеріалами:
Економічна Правда
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас