Газ подорожчає, а опалення подешевшає. Як зміняться тарифи на комуналку з настанням холодів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Газ подорожчає, а опалення подешевшає. Як зміняться тарифи на комуналку з настанням холодів

Особисті фінанси
18272
Вже цього місяця починається новий опалювальний сезон, і українцям доведеться більше платити за комунальні послуги. Тим більше, в цьому році чинності набувають нові тарифи і правила розрахунку з постачальниками.
Про те, як зміняться тарифи, розпитувало експертів видання “Сегодня”.
Тарифи на газ
З серпня 2020 року в Україні скасовано дію ПСО, і для населення почали діяти ринкові тарифи на газ. Постачальники будуть раз на місяць міняти тарифи. У перший місяць зміни були в бік збільшення. Експерти вважають, що так буде і далі. Наприклад, у “Нафтогазу” в серпні ціна на газ для побутових споживачів становила 3,24 грн за 1 кубометр (у тарифі “місячний”), а у вересні зросла до 4,7 грн. Є й річні тарифи. У “Нафтогазу” він становить 5,24 грн за кубометр. Тобто дорожче за місячний. Коливатися протягом року він не буде.
Зростання цін насамперед торкнеться жителів сільської місцевості або багатоповерхівок з газовими колонками.
Тарифи на опалення та воду
Логічно, що зростання цін на газ спричиняє збільшення тарифу на опалення і воду. Але не цього року. Регіони, навпаки, стали знижувати тарифи на тепло і гарячу воду для населення. Експерти вважають, що аномалію викликали майбутні вибори. Називають ще одну причину: коли тарифи на тепло затверджувалися, вартість газу була 8-10 тис. гривень за тисячу кубометрів. Однак зараз ціна газу майже в 1,5 разу нижча. Навіть якщо газ дорожчатиме, все одно та ціна, яка закладена в тариф по гарячій воді та опаленню, буде вищою.
Чому дорожчають квартплата і вивезення сміття
За ці тарифи відповідає місцева влада. Незважаючи на вибори, ціна на послуги може зрости. Це пов’язано з підвищенням мінімальних зарплат. Підвищення мінімалки до 5 000 гривень на них не вплине, але наступне підвищення – до 6 000 – принесе за собою зростання тарифів. У їх структурі значну частину становить зарплата виконавцям. Зокрема, тарифи на обслуговування будинку та на вивезення побутових відходів. Місцеві вибори до цього часу закінчаться, і стримувального важеля більше не буде.
Подорожчає електрика
Поки що не йдеться про плани змінити тариф на електроенергію для простих споживачів. Водночас низькі ціни для населення компенсуються високими цінами для непобутових споживачів, які періодично переглядаються.
Стримувальним фактором для підвищення тарифів може стати і карантин. Доходи українців впали, а борги за комунальні послуги навіть з чинними тарифами – зросли.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас