Як змінилися ціни на пальне: аналіз ситуації на ринку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Як змінилися ціни на пальне: аналіз ситуації на ринку

Особисті фінанси
963
За тиждень бензин подешевшав у вісьмох областях і в Києві, подорожчав в одній.
Про це пише сайт “Сьогодні”.
Найбільше помітили зниження цін в Запорізькій області, де вони впали на 18 коп./л по бензину і на 23 коп./л на дизельне пальне. В інших регіонах нафтопродукти подешевшали на 2-8 коп./л. На Харківщині бензин А-95 подорожчав на 4 коп./л. На переважній території країни ціни і на бензин і дизельне пальне не змінилися. Найнижчі ціни, як і раніше в Сумській області, найвищі – в Луганській (див. Інфографіку).
Скраплений газ продовжив обирати ціновий потенціал зростання в 30 коп./л, через підвищення у вересні оптових цін.
Найбільше газ подорожчав у Тернопільській області – на 21 коп./л або до 12,31 грн/л, в 15-ти областях і в Києві ціни виросли на 6-17 коп./л, в чотирьох – на 1-5 коп./л, в двох областях ціни не змінилися. У Запорізькій області газ подешевшав на 4 коп./л, в Одеській – на 1 коп./л. Найдорожчий автогаз в Одеській області – 12,44 грн/л, найдешевший – в Закарпатській – 11,73 грн/л.
Директор “Консалтингової групи” А-95 “Сергій Куюн нагадав про загрозу значного підвищення цін на скраплений газ, якщо депутати внесуть зміни до Податкового кодексу щодо уніфікації акцизів на моторне пальне. Причина – треба збільшити наповнення Дорожнього фонду, з якого фінансуються будівництво і ремонт доріг. Найімовірніший варіант – зрівняють з акцизами на дизель (139,5 євро/тонна) акцизи на бензин – 213 євро/т і газ 52 євро/т.
Експерти кажуть, що наступного тижня на роздрібному ринку бензину і дизельного пального не варто очікувати зміни цін.
“Поки попит на пальне є, трейдери заробляють на обсягах продажів, поки ніхто не хоче ризикувати, першим підвищивши ціни, адже можна втратити клієнтів, – говорить заступник директора Науково-технічного центру “Психея” Геннадій Рябцев. – Але відкладений потенціал подорожчання нікуди не подівся, він ще виріс на 15 коп./л, досягнувши 80 коп./л. Тобто якщо ринок “прорве”, ціни відразу можуть підвищитися на гривню за літр. Але на прийдешньому тижні цього точно не станеться”.
Сергій Куюн згоден, що цінники на бензини залишаться практично стабільними, бо поки трейдери мають прибуток.
“У дрібному опті (від бензовоза) літр А-92 коштує в середньому по Україні 18,24 грн/л, літр А-95 – 19,24 грн/л, в роздробі відповідно 22 і 23 грн/л, – підрахував Сергій Куюн . – Тобто на кожному літрі АЗС заробляє 3,16 грн так званого “брудного” прибутку. На дизелі більше – ціна в дрібному опті 16,5 грн/л, в роздробі, 22,5 грн/л, прибуток 6 грн/л. Тому з урахуванням істотного зниження оптових цін можливі коригування в роздробі цін на ДП в окремих мережах в межах 50 коп./л”.
Скраплений газ продовжить невелике подорожчання.
“Поки немає передумов для помітного зростання цін, – говорить Артем Куюн. – Можливі невеликі коректування цін в деяких мережах в окремих регіонах, перш за все на заході України. Але після 10 жовтня ринок може отримати новий поштовх через підвищення попиту на зріджений газ в зв’язку з початком опалювального сезону в Польщі”.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас