Нові пенсії випробують на окремих громадянах - експерт про плани Кабміну — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нові пенсії випробують на окремих громадянах - експерт про плани Кабміну

Казна та Політика
17231
Нова пенсійна система, анонсована Кабінетом міністрів, діятиме не для всіх категорій громадян.
Про це в ефірі каналу “Україна 24” сказав експерт з питань соціальної політики Андрій Павловський.
“По-перше, не відразу і не для всіх (буде впроваджена система. – Ред.). Наскільки я розумію, мова йде про законопроєкт, там йдеться про так звані професійні накопичувальні фонди, і вони будуть стосуватися тільки тих людей, які працюють на шкідливих виробництвах. Поки що немає законопроєкту, який би вводив обов’язкову державну накопичувальну систему для всіх громадян. І знову-таки там буде йти мова про тих, хто молодше 35 років…” – сказав експерт.
Павловський вважає, що спочатку буде “тестування” на окремих громадянах.
“Спочатку протестують на професійних системах для окремих категорій людей, яких не так вже й багато, і потім, якщо буде вдало, впровадять для інших”, – сказав Павловський.
Також він звернув увагу на ризики введення накопичувальної системи в умовах кризи.

Накопичити на пенсію. Як працюють НПФ і чи варто в них вкладати?

“Потрібно відзначити, що тут є багато застережень і загроз. Наприклад, представники МВФ, Світового банку неодноразово писали керівникам України, щоб вони не поспішали в умовах війни й економічної кризи запроваджувати накопичувальну пенсійну систему, тому що досвід тих же східноєвропейських країн, які це робили під час кризи 2008 року, показує, що ці системи можуть перетворитися в одну велику фінансову піраміду. Щоб вони були успішні, потрібно, щоб прибутковість на цих накопичувальних рахунках хоча б на 3% перевищувала середній рівень інфляції по країні”, – сказав Павловський.

Довідка Finance.ua:

  • Кабінет міністрів планує об’єднати солідарну й накопичувальну пенсійні системи та ввести додатковий внесок для працівника. На перших етапах роботи із зарплати співробітника будуть вираховувати 2% і відкладати суму на рахунок. У підсумку, за словами міністра соціальної політики Марини Лазебної, люди, які вийдуть на пенсію, отримуватимуть вищі виплати.
  • В Україні рано чи пізно доведеться підвищувати пенсійний вік. При цьому низка експертів впевнені, що “межу” можна відразу підвищувати до 65 років.
  • Міністерство соціальної політики розробило календар підвищення пенсій.
Читайте важливі новини та поради, які стануть в пригоді для вашого гаманця, в телеграм-каналі Finance_ukr 🤫
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас