Пенсійний вік в Україні потрібно підвищувати відразу до 65 років, - експерт про наслідки зростання дефіциту — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Пенсійний вік в Україні потрібно підвищувати відразу до 65 років, - експерт про наслідки зростання дефіциту

Казна та Політика
56448
В Україні рано чи пізно доведеться підвищувати пенсійний вік. При цьому низка експертів впевнені, що “межу” можна відразу підвищувати до 65 років.
Про це розповіла старший науковий співробітник Інституту демографії та соціальних досліджень Лідія Ткаченко.
Вона впевнена: в ситуації, що склалася, без підвищення пенсійного віку не обійтися. Експерт вважає, що вже наступного року кількість пенсіонерів почне різко зростати, при цьому кількість платників внесків буде знижуватися. У 2021-му закінчиться поступове підвищення пенсійного віку для жінок – вони будуть виходити на заслужений відпочинок в 60, як і чоловіки. Це призведе до різкого стрибка кількості пенсіонерів.
“З наступного року буде дуже сильно зростати кількість пенсіонерів. Їх буде все більше і більше, а платників буде все менше і менше. Пенсійний вік доведеться підвищувати. Це без варіантів. Це оптимальний варіант. 60 років – це для Європи не пенсійний вік. Потрібно підвищувати хоча б до 63 або відразу до 65 років. Але поступово, на 2-3 місяці на рік. Це буде найправильніше рішення”, – розповідає Ткаченко.
При цьому ексміністр соцполітики Андрій Рева впевнений: якщо зараз підвищити пенсійний вік, то не буде стимулу напрацьовувати страховий стаж. До 2028-го в Україні поступово підвищуються вимоги для виходу на заслужений відпочинок в 60 років. В результаті вчасно пенсію зможуть отримати тільки ті, хто офіційно відпрацював як мінімум 35 років.
І в 2028-му умову зможуть виконати тільки 45% українців у віці 60 років, іншим доведеться працювати до 63 або 65 років. Якщо відразу підвищити пенсійний вік для всіх, то і потреба в стажі зникне.
“Ми ухвалювали рішення, які призведуть до змін у довгостроковій перспективі. Вже через 5-6 років люди помітять, що потрібен стаж для того, щоб вчасно виходити на пенсію. Якщо вирішать всім підвищити пенсійний вік, люди просто перестануть офіційно оформлятися. Не буде в цьому сенсу”, – пояснює Рева.

Накопичити на пенсію. Як працюють НПФ і чи варто в них вкладати?

За матеріалами:
Обозреватель
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас