ЄБРР погіршив прогноз спаду ВВП України в 2020 році — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ЄБРР погіршив прогноз спаду ВВП України в 2020 році

Казна та Політика
393
Реальний валовий внутрішній продукт (ВВП) України в 2020 році скоротиться на 5,5%, наступного року його зростання складе 3%.
Такий погіршений оновлений прогноз оприлюднив Європейський банк реконструкції і розвитку (ЄБРР) в четвер.
“Ризики зниження залишаються значними, відображаючи невпевненість щодо майбутнього соціального дистанціювання, а також виконання зобов’язань з проведення політичних і структурних реформ в надзвичайно складний час”, – зазначає банк.
У травні ЄБРР очікував спаду ВВП України в цьому році на 4,5% і відновлення в наступному на 5%.
Він вказує, що пандемія COVID-19 загострила структурні недоліки української економіки, призвела до спаду і різкого скорочення інвестицій в більшість секторів країни.
“Незважаючи на складні умови, надійна грошово-кредитна політика зберегла макроекономічну стабільність, а нова програма МВФ, узгоджена в розпал пандемії, ще більше стабілізувала очікування і залучила істотне фінансування від офіційного сектору і приватних інвесторів”, – підкреслив ЄБРР.
Банк нагадав, що в першому кварталі 2020 року економіка України скоротилася на 1,3%, у другому – на 11,4%, а в цілому в першому півріччі спад склав 6,4% після зростання на 3,2% торік.
Згідно з оцінками ЄБРР, за підсумками наступного року реальний ВВП буде все ще на 1,6% меншим від докоронакризового рівня, а повернутися до нього в розрахунку на душу населення він зможе лише в четвертому кварталі 2022 року.
В цілому, за оцінками банку, обсяг ВВП в регіонах його роботи (від Центральної і Східної Європи до Середньої Азії, Близького Сходу і Північної Африки) скоротиться цьогоріч на 3,9%, а в 2021 році відновиться на 3,6%. У порівнянні з травневим прогнозом показник поточного року погіршено на 0,4 процентних пункту (п.п.), наступного – на 1,2 п.п.
При цьому ЄБРР вказує, що його прогнози містять суттєвий елемент невизначеності; а їх достовірність деякою мірою залежить від точності розрахунків майбутніх темпів зростання, які були зроблені раніше, в першій половині 2020 року.
“Помітну роль може зіграти і те, чи підуть уряди на повторне введення режиму самоізоляції, і як населення буде реагувати на подальше поширення вірусу – наприклад, добровільним дотриманням соціальної дистанції”, – йдеться в звіті.
У доповіді вказується, що деякі сектори, зокрема туризм, ризикує зазнати довгострокових збитків, проте інші галузі, такі як роздрібна інтернет-торгівля, можуть виграти від прискорення цифровізації.
ЄБРР також зазначає, що спад економіки в поточному році, ймовірно, буде найбільш вираженим в країнах, які особливо сильно залежать від зовнішніх джерел доходу. До них належать Албанія, Греція, Кіпр, Хорватія і Чорногорія, для яких цього року виявилася втраченою більша частина туристичного сезону.
Уряд України прогнозує спад економіки на 4,8% цього року і її відновлення на 4,6% – наступного.
Нацбанк України очікував спаду цьогоріч на 6%, проте допускає деяке поліпшення свого прогнозу до 5%. За його оцінками, наступного року ВВП країни може зрости на 4%.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас