Чи повинен водій пред’являти на місці зупинки електронний поліс — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Чи повинен водій пред’являти на місці зупинки електронний поліс

Особисті фінанси
38385
На сьогодні в Україні офіційно дозволено використання електронного полісу. Про це пише Дорожній Адвокат.
Як можна пред’являти . Цей поліс може бути пред’явлений водієм або з телефону, або роздрукований примірник на паперовому носії (п.п.2.1.ґ та 2.4.а ПДР).
При цьому інформація про наявність страхового полісу по конкретному автомобілю є в центральні базі МТСБУ.
Хто перевіряє. Його наявність може перевірити як водій, так і інспектор.
Приклад. Під час зупинки автомобіля працівниками поліції, водій відмовився пред’явити інспектору електронний поліс, мотивуючи тим, що інспектор може перевірити його самостійно в базі. Інспектор виніс відносно водія штраф за непред’явлення полісу на вимогу працівника поліції на підставі ч.1 ст.126 КУпАП у розмірі 425 грн. Водій оскаржив штраф у суді. Скасовуючи постанову, суд першої інстанції визнав дії працівника поліції «надмірним формалізмом» і визнав штраф незаконним (Рішення від 12.05.2020).
При цьому суд зазначив, що «наявний відкритий та публічно-доступний веб-сервіс дозволяє перевірити наявність полісу на конкретний транспортний засіб на місці зупинки». Тобто суд погодився з аргументами водія, що інспектор має можливість самостійно перевірити наявність поліса без обов’язкового пред’явлення примірника полісу водієм.

Cтраховий поліс ОСЦПВ

Управління патрульної поліції не погодилось із зазначеною позицією та оскаржило рішення суду першої інстанції у апеляційному порядку.
Апеляційний суд, розглядаючи матеріали справи, зробив висновок, що «на вимогу поліцейського водій повинен пред`явити для перевірки поліс (договір) обов`язкового страхування … При цьому вказаний поліс повинен знаходитись безпосередньо у розпорядженні водія (у транспортному засобі, яким водій керує)».
При цьому апеляційний суд визнав штраф незаконним з інших мотивів, а саме ненадання поліцією доказів непред’явлення водієм страхового полісу.
Висновки суду. Таким чином, згідно з висновком апеляційного суду, наявність інформації про поліс у базі МТСБУ не звільняє водія від обов’язку пред’явити електронний чи роздрукований примірник полісу на місці зупинки.
Читайте важливі новини та поради, які стануть в пригоді для вашого гаманця, в телеграм-каналі Finance_ukr
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас