Застава для викрадача авто відтепер залежатиме від вартості вкраденого – МВС — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Застава для викрадача авто відтепер залежатиме від вартості вкраденого – МВС

Особисті фінанси
1043
Після внесення змін до законодавства щодо посилення відповідальності за викрадення авто відтепер для викрадачів авто запобіжний захід у вигляді застави обчислюватиметься, виходячи з вартості викраденого автомобіля.
Про це повідомив радник міністра внутрішніх справ Михайло Апостол на своїй сторінці у FACEBOOK.
“Днями почали діяти зміни до Кримінального кодексу, які збільшують покарання за викрадення автомобілів”, – пише Михайло Апостол.
Що зміниться:
  • за незаконне заволодіння транспортним засобом передбачено покарання у вигляді обмеження волі на строк від трьох до п’яти років або позбавлення волі на той самий строк;
  • “професійні” викрадачі, які ретельно готуються до скоєння злочину, мають спеціальні технічні засоби для викрадення, будуть відповідати адекватно вчиненому злочину, в тому числі і запобіжний захід у вигляді застави буде обчислюватися, виходячи з вартості викраденого автомобіля.
“До прийняття закону особа, яка вчиняла угон автомобіля вперше, мала можливість заплатити штраф чи відбутися умовним покаранням. В новій редакції закону цю норму вилучили. Тепер людина, яка посягає на чужу власність, буде нести лише кримінальну відповідальність”, – пояснив радник міністра внутрішніх справ.
Встановлення тяжкості злочину:
  • раніше встановлювалась з урахуванням того, чи були понесені збитки. Але якщо автівка поверталася власнику в тому стані, в якому її вкрали, то суд вважав, що збитку не було. Цю норму змінили;
  • зараз, незалежно від того, чи була повернута машина чи ні, вважається, що жертва отримала величезну моральну травму, а значить, була заподіяна шкода.
“У законі змінили факт того, що лише за перше викрадення можна призначати умовний термін. Якщо особа викрала автомобіль, то суд відразу повинен призначати реальний термін”, – додав він.

Довідка Finance.ua:

  • Раніше президент Зеленський підписав Закон «Про внесення змін до статті 289 Кримінального кодексу України щодо протидії незаконному заволодінню транспортним засобом» № 875-IX, який Верховна Рада ухвалила 3 вересня 2020 року.
  • У Міністерстві внутрішніх справ вважають справедливим, що за викрадення елітних автомобілів покарання суворіше, ніж за угон радянських.
Читайте важливі новини та поради, які стануть в пригоді для вашого гаманця, в телеграм-каналі Finance_ukr 🤫
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас