Україна входить до п'ятірки країн, що найбільше споживають скраплений газ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна входить до п'ятірки країн, що найбільше споживають скраплений газ

Енергетика
1425
Споживання скрапленого газу в Україні у 2020 році перевищило 2 млн т. Таким чином Україна увійшла до п’ятірки країн світу за цим показником. «Консалтингова компанія А-95» нарікає, що диспропорція в споживанні нафтопродуктів, може призвести до занепаду національної нафтопереробної галузі.
«Величезний попит на скраплений газ і дизпальне стимулює їх імпорт, понад 70% якого припадає на Росію й Білорусь. Тим часом українські НПЗ, які працюють на українській і неросійській імпортній сировині, завантажені менш ніж на 50%. Вони не мають змоги продати бензин, а відмовитися від його випуску неможливо технологічно», – каже директор «Консалтингової групи А-95» Сергій Куюн.
На його думку, причина диспропорції в споживанні нафтопродуктів – незбалансоване оподаткування. Акциз на скраплений газ в чотири рази нижчий, ніж на бензин, – 52 проти 213 євро за 1000 л. Майже вдвічі нижчий за акциз на бензин податок на дизпальне – 139,5 євро/1000 л. Він вважає, що такий перекіс призвів до деформації у споживанні, оскільки пальне з низьким акцизом стає більш привабливим для споживача.
Куюн наводить статистику, що з 2013-го по 2019 роки споживання скрапленого газу зросло на 115%, дизпального – на 17%, тоді як використання бензину впало на 43%.
Консалтингова компанія бачить вирішення у корекції ставок акцизу. За розрахунками експертів «Консалтингової групи А-95», якщо сьогодні акциз на газ становить 24,4% від акцизу на бензин, то для вирішення завдання збалансованого нафтопродуктозабезпечення це співвідношення має становити не менше 70-75%. При цьому акцизний податок на дизпальне можна залишити на поточному рівні, запевняють у компанії.
«Бензин стане доступнішим, скраплений газ здорожчає, але збереже свою цінову привабливість, НПЗ отримають перспективу розвитку, ринок знизить залежність від імпорту, а держава отримає додаткові податки», – заявили в «А-95».
Нагадаємо, щорічно Україна закуповує пальне в інших країн на загальну суму $5 млрд. Загалом частка імпортного пального в національній економіці становить понад 70%.
За матеріалами:
Mind
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас