ЦЕС пропонує відтермінувати підвищення мінімалки до 6,5 тис. грн — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ЦЕС пропонує відтермінувати підвищення мінімалки до 6,5 тис. грн

Казна та Політика
478
Центр економічної стратегії (ЦЕС) пропонує відкласти підвищення мінімальної зарплати до 6,5 тис. грн на 2022 рік.
“Доцільно, враховуючи такий складний бюджет і бюджетні витрати, розтягнути це підвищення в часі, наприклад, до 6 тис. наступного року, до 6,5 – через рік, а після цього деполітизувати прийняття рішень про мінімалку, зробити їх аполітичними, залежними від економіки”, – зазначила заступник директора Центру економічної стратегії Марія Репко на прес-конференції.
За її оцінками, зростання середньої зарплати на 30% за рік є дуже високим. “Це зростання не є таки, що наздоганяє, не зумовлене якимись економічними чинниками або зростанням продуктивності праці”, – уточнила Репко.
Заступник директора ЦЕС додала, що доходи бюджету на тлі підвищення мінімальної заробітної плати зростуть, при цьому витрати збільшаться, в зв’язку з необхідністю підвищення зарплат бюджетникам, – приблизно на 40 млрд грн.
“Збільшення доходів від ПДФО (податку на доходи фізосіб. – Ред.), ЄСВ (єдиного соціального внеску. – Ред.) і єдиного податку завдяки зростанню мінімалки дійсно може відбутися, але це зростання дуже негативно позначиться на інвесткліматі, на розвитку бізнесу і трохи збільшить інфляцію”, – додала Репко.

Довідка Finance.ua:

  • Президент Володимир Зеленський 29 серпня підписав закон про підвищення з 01 вересня 2020 року мінімальної заробітної плати до 5 тис. грн.
  • Згідно з планами уряду, відповідне підвищення є першим етапом, другим – стане підвищення з 2021 року до 6 тис. грн, третім – до 6,5 тис. грн протягом 2021 року.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас