Великий дефіцит держбюджету-2021 стане перешкодою кредитуванню приватного сектора - Сологуб — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Великий дефіцит держбюджету-2021 стане перешкодою кредитуванню приватного сектора - Сологуб

Казна та Політика
291
Великий дефіцит державного бюджету на 2021 рік стане перешкодою кредитуванню приватного сектора.
Про це повідомив заступник голови Національного банку України Дмитро Сологуб в інтерв’ю агентству “Інтерфакс-Україна”.
“Уряду потрібно фінансувати дефіцит бюджету (6%. – Ред.) і по 10-11% продавати держпапери. У банках багато ліквідності, і вони купують ці папери. Іпотеку вони під який відсоток будуть видавати? Це називається ефект витіснення. Ви таким великим дефіцитом бюджету, такою великою сумою запозичення (планується чисте запозичення через ОВДП на 200 млрд грн. – Ред.) не даєте розвиватися приватному сектору і приватному кредитуванню”, – сказав він.
Сологуб додав, що якби Національний банк зайшов на вторинний ринок ОВДП, то це спричинило б вихід з нього нерезидентів і, відповідно, додатковий тиск на курс гривні.
“Взагалі на вторинному ринку потрібно працювати тоді, коли є інфраструктура, і у тебе або вже немає “запасу” за ключовою ставкою, або спостерігається market dislocation”, – зазначив він.
Відповідаючи на питання щодо закладеного пункту в грошово-кредитній політиці НБУ на 2021 рік про можливість виходу НБУ на вторинний ринок ОВДП, він наголосив на відсутності такої необхідності на поточний момент.
“Якщо на ринку є чіткий market dislocation, який приблизно був у березні-квітні, і ми бачимо, що крива, припустімо, не відповідає тому, де вона повинна бути, то ми можемо це зробити, теоретично. Але практично я взагалі не бачу, коли ці умови можуть виконуватися”, – зазначив він.
На думку Сологуба, великий дефіцит бюджету, який необхідно профінансувати, не є market dislocation.
“Повертаючись до “безкоштовного сиру”. Я вважаю, що з точки зору загальної рівноваги в економіці, правильно мати той дефіцит бюджету, який є можливість профінансувати”, – резюмував він.
Сологуб також зазначив, що Нацбанк відіграв значну роль у запуску операцій, в тому числі через платформу Clearstream, для розвитку вторинного ринку. “При розвитку вторинного ринку, ми ж не його власник, нам потрібно трейдингову платформу запускати, а для цього потрібна інфраструктура. До речі, ми пропозиції з приводу нашої ролі на вторинному ринку ОВДП Міністерству фінансів не раз вже робили”, – додав він.
“Насправді, коли кажуть, що всі в світі використовують нетрадиційні інструменти для підтримки економки, займаються тим самим кількісним пом’якшенням (QE), а Нацбанк нічого в цьому плані не робить – це не так. Той же процентний своп – це дуже нетрадиційний інструмент, всього два банки в світі його використовують (угорський і мексиканський. – Ред.)”, – зазначив Сологуб.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас