Українським банкам довелося вивозити зайву валюту з країни — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Українським банкам довелося вивозити зайву валюту з країни

Валюта
6013
Українці цього року більше продають валюти банкам, ніж купують у них, тому операторам ринку довелося експортувати валютний кеш.
Про це розповіла директорка блоку «Ринки капіталу» Альфа-Банку Тетяна Попович під час круглого столу «Які ризики для гривні несуть осінь-зима 20/21», проведеного онлайн «Фінансовим клубом».
«Влітку величезний вплив чинили продажі валюти населенням. Ми як банк, який займається експортом та імпортом банкнот, дуже багато вивозили готівкової валюти за кордон. Був надлишок валютної готівки в країні, особливо це стосувалося готівки євро. Але це й добре, якщо ми говоримо про валютні ризики. Наше населення реагує оперативно, не тільки купуючи валюту, але ще й продаючи валюту, я це оцінюю як позитивний фактор для країни», – сказала вона.
Тетяна Попович зазначила, що готівковий ринок в цілому збалансований.
«Коли курс підростає, то фізособи досить активно і з інтересом валюту здають. А зараз курс дуже близький до курсу, який був два роки тому в цей самий період», – нагадала вона.
НБУ підрахував, що за січень – серпень населення продало валюти на $1,12 млрд більше, ніж купило.
Начальниця управління казначейства Банку Форвард Наталія Шишацька пояснила, чому українцям довелося розпродати валюту. «Те, що люди продавали валюту, пов’язано з тим, що в період карантину довелося трохи з’їсти свої запаси. Це суттєвий фактор, через який збільшилася пропозиція валюти від населення», – повідомила вона.
Експертка побачила, що «особливих яскравих реакцій населення» на літню динаміку курсу не було.
«Населення вже звикло до різноманітних змін, починаючи від політичних і закінчуючи пандемією. І незважаючи на те що навесні був дефіцит готівкової валюти, коли були проблеми з завезенням банкнот, влітку не було якогось ривка, достатньо все рівно було. Були якісь сезонні коливання, але поведінка клієнтів дуже рівна», – розповіла Наталія Шишацька.
Голова департаменту макроекономічних досліджень ICU Сергій Ніколайчук проаналізував валютну поведінку українців, які з 2015 року більше продають валюти, ніж купують.
«Населення почало продавати більше валюти цього року, ніж минулого, але при цьому стало й накопичувати валюти набагато більше, ніж минулого року. І збільшилися залишки в їхніх засіках. Я це пов’язую з тим, що населення продавало валюту, в тому числі для фінансування своїх витрат, але точно не витрачало валюту на закордонні поїздки або витрачало набагато менше. А при цьому приплив валюти за грошовими переказами практично не змінився», – розповів експерт.
Він каже, що населення хоч і продає багато валюти, але могло б продати ще більше.
«Потенціал для продажу валюти був би набагато більшим, якби не погіршення девальваційних очікувань, яке ми спостерігаємо цьогоріч, особливо яскраво з березня – квітня», – підкреслив він.
За матеріалами:
Фінансовий клуб
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас