Банківські договори стануть чіткими та зрозумілими: що планує НБУ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банківські договори стануть чіткими та зрозумілими: що планує НБУ

Кредит&Депозит
1764
Від самого початку відносин з банком українці мають розуміти умови фінансової послуги. Для цього НБУ планує до кінця цього року встановити додаткові вимоги до договорів про надання фінансових послуг.
Про це інформує регулятор.
Приклад. Клієнти, підписуючи, наприклад, кредитний договір, не завжди розуміють реальну річну процентну ставку, повний перелік витрат і не обізнані про санкції у випадку просрочки. Адже клієнтська анкета-заява чи договір про приєднання можуть узагалі не містити цієї інформації. Деякі договори складно прочитати через дрібний шрифт, інші – можуть обмежувати клієнта у правах. Так не має бути.
Якщо ви підписуєте договір з банком (навіть якщо це договір приєднання), там має бути повний опис послуги з надання споживчого кредиту чи відкриття депозиту. Має бути чітко вказана вартість та витрати за послугою. Мають бути прописані санкції та штрафи чи інша відповідальність у випадку неналежного виконання умов договору. Мають бути строки та порядок отримання доходу за послугою та інше.
Договори не можуть обмежувати права споживача фінансових послуг.
Наприклад, сьогодні деякі фінустанови прописують у договорах право клієнта звернутись зі скаргою щодо виконання банком умов цього договору виключно до Третейського суду. Насправді – це нечесна умова. Ще один приклад недобросовісної умови в договорі – це дозвіл банку змінювати послуги чи їх умови без повідомлення клієнта про такі зміни. Запам’ятайте, клієнт має чітко усвідомлювати порядок внесення змін до умов договору та яким чином його інформують про зміни.
Національний банк оприлюднив проєкт додаткових вимог до договорів у середині серпня 2020 року та вже провів їх перше обговорення з ринком. Наразі НБУ опрацьовує зауваження, коментарі та пропозиції від банків. І вже до кінця цього року ринок має побачити затверджені вимоги.

Довідка Finance.ua:

  • Банки за підсумками серпня були готові кредитувати населення в середньому під 35,6% річних, найнижчі ставки за новими кредитами у гривні – у столичному регіоні. У серпні 2020 року відсоткові ставки в середньому становили 35,6% річних; у Київській області та Києві в середньому готові кредитувати в нацвалюті під 31,8%; у Дніпропетровській області – 36,5%; в Одеській області – 37,2%; у Харківській області – 37,7%;
До речі, портал Finance.ua давно аналізує пропозиції по кредитах в Україні. Щоб допомогти вам з вибором кредиту, у нас на сайті працює спеціальний сервіс. З його допомогою можна швидко і комфортно вибрати необхідний саме вам кредитний продукт.

Помічник з кредитів

За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас