Вітренко пояснив, навіщо "Газпром" замовляє додаткові потужності для транзиту газу українською ГТС — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Вітренко пояснив, навіщо "Газпром" замовляє додаткові потужності для транзиту газу українською ГТС

Енергетика
1479
Колишній виконавчий директор НАК “Нафтогаз України” Юрій Вітренко пояснив, з якою метою російська компанія “Газпром” бронює додаткові потужності для транзиту газу українською ГТС, якщо не використовує повною мірою навіть уже заброньовані потужності.
Про це Вітренко написав на своїй сторінці у FACEBOOK.
“Річ у тім, що новий транзитний контракт, який ми уклали в грудні 2019 року, передбачає, що “Газпром” має бронювати потужність не для загального обсягу транзиту на рік, а на кожну добу і по кожній точці входу і виходу газотранспортної системи України (таких точок багато). Це не зручно “Газпрому”, оскільки наперед практично неможливо точно вгадати, наприклад, яке буде співвідношення попиту по кожному з 365 днів на різних точках виходу (в Словаччину, Польщу, Угорщину, Румунію)”, – зазначив він.
Відповідно, за словами Вітренка, якщо клієнтам “Газпрому” потрібен газ в конкретний період в конкретній точці виходу понад обсяг, вже заброньований “Газпромом”, то йому потрібно додатково замовляти та платити за потужності, не дивлячись на те, що він не використовує повною мірою загальну потужність, заброньовану для транзиту.
“Причому за ці додаткові потужності Газпром має платити з коефіцієнтом, тобто з надбавкою. Не складно здогадатися, що змусити “Газпром” погодитися на такі умови було непросто. Це вже не кажучи про те, що потрібно знати, що вимагати і як це обґрунтовувати”, – наголосив екс-директор “Нафтогазу”.
Він також згадав, в яких важких умовах проходили переговори з представниками “Газпрому” та як всі чекали підписання контракту.
“І тепер от отримуємо 7,2 млрд доларів гарантованих доходів (“качай або плати”), і ще плату за додатково заброньовані потужності”, – зазначив Вітренко.
За матеріалами:
depo.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас