Ринок житлової нерухомості: обсяги будівництва, попит та прогноз ціни — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ринок житлової нерухомості: обсяги будівництва, попит та прогноз ціни

Нерухомість
9123
В Україні продовжує скорочуватись житлове будівництво – відповідний індекс будівельної продукції січня-липня 2020 року склав лише 78% аналогічного періоду 2019 року.
У першому півріччі 2020 житлове будівництво відчутно скоротилось у порівнянні з минулим роком. Яскравим прикладом є липень, індекс будівельної продукції житлових споруд в якому склав лише 66,1% до індексу 2019 року. Для нежитлових будівель показник становив 99,6%, а для інженерних споруд – 110,4%. Загальний будівельний індекс сягнув позначки 98,9%. Будівництво інженерних споруд майже повністю компенсувало просідання у житловому секторі.
Тренди у будівництві завжди “задавав” Київ, однак на сьогодні він показує значне скорочення у житловому секторі. Загальна площа будівель, прийнятих в експлуатацію у січні-червні 2020 року, склала 254 тис. м2 або 59% до індикатора першого півріччя 2019.
Причини. Таке скорочення можна пояснити відсутністю повноцінної роботи ДАБІ, яка наразі перебуває в стані реформування та очікування відміни пайової участі у розвитку інженерно-транспортної інфраструктури з 1 січня 2021 р.
Реформи та ініціативи, які можуть змінити ринок нерухомості.
Індекс будівельної продукції для житлових споруд випереджає темпи введення в експлуатацію і становить 76,7%. Тобто, будівництво ведеться, проте його темпи не дають змогу девелоперам так само активно вводити об’єкти в експлуатацію як вони робили це у 2019 році. Однією з вагомих причин є падіння двох великих гравців на будівельному ринку: “Укрбуду” та банку “Аркада”. У свою чергу, індекс для нежитлових будівель складає 111%. Це свідчить про те, що темпи спорудження офісних, торговельних центрів та інших комерційних споруд випереджають 2019 рік.

Як перевіряти об’єкти нерухомості перед купівлею – покрокова інструкція!

Нині чимало компаній відклали нові проекти та працюють на вже існуючих об’єктах. За рахунок цього, фірма має змогу акумулювати фінансові та кадрові ресурси на комплексах, які вже продаються та мають бути добудовані. По-друге, нові проекти вимагають інвестицій в маркетинг.
Що з цінами на житло в новобудовах та на «вторинці» Києва. Більшість забудовників з надійного пулу вже щонайменше один раз підіймали ціну на власні об’єкти з початку карантину.
Друга група представлена невеликими гравцями з декількома або навіть однією пропозицією. Оскільки клієнт знає дуже мало про таку компанію, то він сильно ризикує. Тому невеликі гравці поки вийшли у поле цінової конкуренції. Вони здебільшого не підіймали ціни. Проте треба чітко усвідомлювати, що разом із вигідною вартістю, саме тут можна легко потрапити в історію з довгобудом.
Прогнози. На покупців квартир чекає збільшення цін. Це проста економіка – коли пропозиція зменшується, а попит зростає, вартість активів також йде вгору. Сьогодні більшість дрібних девелоперів все ще не готові розпочинати великі проекти, навіть якщо мають оформлені ділянки. Якщо говорити про великі надійні компанії, вони вже зараз вийшли на хороші темпи будівництва, які обмежуються суто технічними моментами.
Навіть якщо попит на житло у них й надалі зростатиме, забудовники мають витратити щонайменше рік на пошук та оформлення нових ділянок, де вони зможуть розпочати роботу. Отже, житловий сегмент стане дорожчим – натомість ринок може автоматично перегрупуватись за принципом надійності, що зробить і без того стійкий до криз український будівельний сектор ще сильнішим.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас