Кредити онлайн: чим завершиться 2020 рік для МФО? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555
НОВИНИ ПАРТНЕРІВ

Кредити онлайн: чим завершиться 2020 рік для МФО?

Кредит&Депозит
1083
Завдяки активній автоматизації бізнес-процесів і гнучкого реагування на потреби ринку, мікрокредитування в Україні є сферою небанківських фінансових послуг, що найбільш ефективно розвивається протягом останніх 3 років, з високими показниками зростання за кількістю активних клієнтів і виданих кредитів. Незважаючи на фінансові втрати компаній через пандемію і карантинних обмежень навесні цього року, III квартал показав відновлення сегмента онлайн кредитів на карту.
МФО в умовах пандемії
Введення жорсткого карантину в березні-квітні поточного року призвело до «просідання» банківського сектора кредитування приблизно в 3 рази. МФО також підпали під вплив кризи, падіння не було таким стрімким, і обсяги кредитування зменшилися в 2 рази, при цьому рівень схвалення заявок, на думку експертів, впав до 60% від показників початку року. Відносно високу прибутковість зберегли організації, які зуміли швидко перебудувати бізнес-процеси під нові умови ринку. Наприклад, в компанії Мoney4You, що стала переможцем серед МФО України в номінації «Прорив року» за версією Finance.ua, були переглянуті умови кредитування. Суми на перші кредити онлайн в Money4You були збільшені до 7000 грн., а на повторні – до 12000 грн, компанія спростила і прискорила процедуру оформлення і отримання позики, зберегла акції для клієнтів, при цьому кількість пролонгацій кредитів залишилася необмеженою.
Багато компаній були змушені тимчасово відмовитися від акційної ставки 0,01% на добу на перший кредит і посилити вимоги до позичальників.
В цілому, до вересня ринок за обсягами кредитування почав наближатися до докарантинних показників.
Новий регулятор і нові правила для МФО
Ринок мікропозик продовжує переживати процес реформування, розпочатий державою з прийняття закону «про спліт» і призначення нового регулятора в особі НБУ та Національної комісії з фондового ринку та цінних паперів, які з 1 липня наділені найширшими повноваженнями.
Регулятор хоче домогтися прозорості діяльності МФО, захистити споживчі права позичальників, а також створити умови для розвитку нових бізнес-моделей на небанківському ринку фінансових послуг в цілому.
Кредиторам доведеться перебудувати підходи до процедури віддаленої ідентифікації, інформування клієнтів про умови кредитування, в тому числі про процентні ставки і штрафи, а також переглянути обмеження термінів кредитування. На думку експертів, таке підвищення вимог до кредиторів може призвести до посилення політики МФО по відношенню до позичальників.
Основні тренди розвитку ринку МФО
На MFO summit 2020, який відбувся 9 вересня в Києві, було підведено підсумки і визначено основні тенденції розвитку мікрофінансування в Україні.
Було відзначено, що саме вдосконалення і доступність онлайн технологій призводить до підвищення попиту на мікропозики. Споживачі ринку мікрокредитування – це молода і активна аудиторія, якій комфортно здійснювати будь-які процеси онлайн через свої мобільні телефони.
На збереження доходів компаній істотно впливатимуть якість і швидкість прийняття рішень, скорочення внутрішніх витрат, як результат оптимізації своїх бізнес-моделей. Для залучення клієнтів основними факторами залишаються: швидкість, доступність, умови, простота і комфорт отримання кредиту онлайн. Виграє той, хто зуміє домогтися лояльності позичальників і вибудувати з ними довгострокові відносини.
III-IV квартали 2020 року ознаменуються для МФО напруженим пошуком нових маркетингових стратегій, які допоможуть вижити в умовах зростаючої конкуренції. Компанії, які не зможуть адаптувати свої бізнес-процеси до нових умов і прорахувати ризики, ймовірно, залишать ринок мікрофінансування.
Ситуація може загостритися введенням нових карантинних заходів, що призведе до падіння доходів населення і зростання числа проблемних позичальників.
Таким чином, учасники ринку мікрокредитування в кінці 2020 року мають важливе завдання – пошук балансу інтересів кредиторів і споживачів.
За матеріалами:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас