Андрій Гойлов: Курс, ВВП, інфляція. Що підготували для українців в проєкті держбюджету 2021 — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Андрій Гойлов: Курс, ВВП, інфляція. Що підготували для українців в проєкті держбюджету 2021

Казна та Політика
803
Міністерство фінансів України 14 вересня представило і затвердило проєкт Державного бюджету на 2021 рік. Розглянемо детальніше, як ми будемо жити вже наступного року.
Потім зробимо коротке резюме перспектив економіки і реалістичність прогнозів, виходячи з уже наявних даних з економіки.
Звичайно, після обговорення в парламенті буде внесено низку поправок – як правило, вони стосуються питань перерозподілу витрат. Почнемо з того, що багатьох хвилює останнім часом – це курс долара США до української гривні.
  • Курс долара, на якому розраховується бюджет, становить 29,10 грн. Судячи з проведеної НБУ політики (особливо за характером його дій цього літа, коли він утримував долар США від падіння), цей курс цілком реальний.
Крім того, якщо програми співпраці з міжнародними фінансовими організаціями «проваляться» і покривати дефіцит бюджету (про нього поговоримо нижче) доведеться за рахунок емісії гривні, курс в 29 гривень за долар можна вважати оптимістичним.
Також на курс впливатиме вихід нерезидентів з наших ОВДП, де наразі їхня позиція становить близько 86,5 млрд грн. Стабілізувальним фактором є ситуація з міжнародними резервами НБУ, які досягли на кінець серпня поточного року 29 млрд доларів.
  • ВВП очікується в обсязі 4,5 трлн грн з темпами зростання до минулого року в 4,6%. В цілому показник досяжний, беручи до уваги успіхи в розвитку аграрного сектору і сприятливу цінову кон’юнктуру на світовому ринку сільськогосподарської продукції.
Однак невизначеність з епідеміологічною ситуацією і ризики більш повільного відновлення економіки не дають повної впевненості в досягненні поставленої мети.
Я вважаю, успіхом можна буде вважати зростання вище ніж 3%. Доходи бюджету очікуються в обсязі 1071 млрд грн, що багато в чому залежить від того, як швидко повернуться попередні обсяги переказів від трудових мігрантів і пожвавиться роздрібна торгівля. Митні надходження розраховуються, виходячи з курсу долара в 29,10 грн, тому в разі зміцнення національної валюти виникне “недобір” по митниці.
Видаткова частина становить 1350 млрд грн, але про неї детальніше поговоримо у зв’язці з фінансуванням бюджетного дефіциту.
  • Середньомісячна зарплата очікується на рівні в 13,6 тис. грн при споживчій інфляції в 7,3%. За першим показником я вважаю, що він буде досягнутий вже в першій половині 2021 року, варто тільки поглянути на динаміку середньомісячної зарплати з початку поточного року:
Андрій Гойлов: Курс, ВВП, інфляція. Що підготували для українців в проєкті держбюджету 2021
З квітня, після гострої фази карантинних обмежень, показник цілком впевнено зростає і перевищив березневі значення.
У частині споживчої інфляції в бюджеті вказана “золота середина”, але в Україні зараз складно “розігнати” інфляцію через невпевненість споживачів.
З іншого боку, обсяги готівкового обігу з січня по серпень зросли на 20%, що створює монетарну загрозу зростання інфляції до 10% до кінця цього року. Було б цікаво дізнатися плани Нацбанку щодо комплексу заходів для боротьби зі зростанням готівки в обігу.
  • Дефіцит бюджету досяг 270,4 млрд грн, що становить 6% від ВВП при планах знизити цей показник до 2023 року до 3%. Держборг при цьому дорівнює 64% від ВВП, що на 4% нижче від запланованого значення цього року.
При дотриманні всіх умов утримати держборг в запланованих межах цілком реально, особливо якщо згадати, що раніше він досягав і 81%. Але при цьому за підсумками 2019 року він не перевищив 50% від ВВП.
У частині дефіциту в 270 млрд грн є певні сумніви, оскільки в проєкті бюджету з розподілу витрат на інфраструктурне будівництво передбачені державні гарантії на 70,9 млрд грн.
Як показує практика, ця сума стає державними витратами, тому дефіцит може збільшитися до 340 млрд грн і складе 7,5% від ВВП, як в поточному році.
В цілому бюджет нічим не примітний і спрямований на покриття поточних потреб без належної уваги до програм розвитку.
Досить дорогим залишається обслуговування боргу – 12,0% від бюджету, що перевищує питому «вагу» витрат на охорону здоров’я.
Заважають розвитку і витрати на оборону – 8,8%. Позитивним є рішення профінансувати закупівлю 100 нових пасажирських вагонів і модернізація низки ділянок залізничної мережі.
Андрій Гойлов, аналітик RoboForex
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас