НБУ спрогнозували зниження депозитних ставок в банках — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ спрогнозували зниження депозитних ставок в банках

Кредит&Депозит
1695
На тлі зниження девальваційних очікувань та низької інфляції банки ще мають запас для зниження гривневих ставок за строковими депозитами.
Про це повідомив директор департаменту монетарної політики та економічного аналізу Володимир Лепушинський.
З його слів, на це вказує, зокрема, суттєвий “зазор” між процентними ставками банків та обліковою ставкою НБУ, яка на сьогодні знижена до рекордних 6%.
Стимулююча монетарна політика НБУ сприяє подальшому зниженню вартості ресурсів на фінансових ринках. Реальна облікова ставка є близькою до нуля, тобто приблизно дорівнює очікуваній економічними агентами інфляції упродовж наступних 12 місяців.
Крім цього, банки мають надлишок ліквідності, а середньозважена вартість їх фондування в гривні (ресурсів, що вони залучають від бізнесу і населення) є вищою за ставку за депозитними сертифікатами НБУ. Це має спонукати їх до розвитку кредитування.
Читайте також: Податок на депозит 2020
Неухильний курс НБУ на підтримання низьких та стабільних темпів інфляції, а також прозорі та послідовні комунікації налагодили механізм монетарної трансмісії. Підтвердженням є цьогорічне зниження відсоткових ставок за гривневими кредитами і депозитами вслід за обліковою ставкою.
Інфляційні та девальваційні очікування бізнесу та населення є важливим фактором, який впливає на динаміку ставок на ринках, що розвиваються. В Україні вони суттєво поліпшились за останні роки. Наприклад, девальваційні очікування упродовж останніх 12 місяців знизилися з 10-15% до 5-10%.

Довідка Finance.ua:

  • Раніше експерт Марія Репко з Центру економічної стратегії повідомила, що гарантії за вкладами в банках однозначно потрібно піднімати. 600 тис. грн – адекватна сума. Зараз держава гарантує повернути 200 тис. грн.
Ви можете отримувати більше з вашого депозиту. Finance.ua домовився з банками, щоб ви могли отримати «Бонус до депозиту»

Отримати бонус до депозиту

За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас