Асоціації ВДЕ захищатимуть зелену енергетику від Коломойського — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Асоціації ВДЕ захищатимуть зелену енергетику від Коломойського

Енергетика
933
Найбільші асоціації відновлюваної енергетики України захищатимуть законність дії зеленого тарифу в Україні від олігарха Ігоря Коломойського, який за допомогою депутатів ініціював подання до Конституційного суду про нібито незаконність зелених тарифів.
Про це під час прес-конференції заявили представники асоціацій.
Співзасновник Асоціації відновлюваної енергетики України Ігор Тинний повідомив, що замовником такого подання є олігарх Ігор Коломойський, Геннадій Боголюбов (обидва співвласники групи “Приват”), Віктор Пінчук та інші олігархи.
“Хто зараз грабує державні шахти, “Центренерго”, “Енергоатом”, “Укренерго” і інші державні компанії, той і є замовником будь-яких наїздів на відновлювану енергетику. Тому що вона є альтернативною… Феросплавне лобі Коломойського, а також Суркіс, Боголюбов, Пінчук – це люди, які не зацікавлені в розвитку будь-якої нової енергетики, зацікавлені лише в пограбуванні існуючої традиційної”, – сказав Тинний.
Він зазначив, що подання 47 депутатів до Конституційного суду – це одна зі спроб Коломойського не лише погіршити інвестиційний клімат в Україні, а й уникнути екстрадиції в США. При цьому Тинний підкреслив, що всі ключові асоціації об’єдналися і захищатимуть інтереси, показуватимуть спільну позицію в Конституційному суді.
Голова правління Української вітроенергетичної асоціації Андрій Конеченков нагадав, що з 47 депутатів більше 20 голосували за законопроект про зниження зелених тарифів, що показує про зовнішній тиск на них для підписання подання.
“Велика кількість компаній, якими керують окремі олігархи, продовжують використовувати так звану дешеву електроенергію для свого бізнесу, закриваючи питання на розвиток чистої енергетики, на розвиток всіх умов для того, щоб поліпшити екологію в нашій країні. Виходить так, що світ рухається в один бік, Україна рухається в зворотному напрямку. Це вже погіршило інвестиційний клімат”, – сказав Конеченков.
Директор Європейсько-Українського енергетичного агентства Олександра Гуменюк зазначила, що всі асоціації розраховують на незалежний і незаангажований розгляд подання в Конституційному суді, а також на залучення асоціацій. За її словами, в разі скасування зелених тарифів постраждають всі інвестори в зелену енергетику і навіть майбутні інвестори, які розраховували брати участь у зелених аукціонах.
“Від прийняття рішення Конституційного суду про визнання неконституційним зеленого тарифу і взагалі механізму підтримки зеленої енергетики, від цього постраждають саме бізнес, домогосподарства та інвестори, які заздалегідь планують брати участь в аукціонах, які не йдуть на механізм зеленого тарифу”, – сказала Гуменюк.
Представник Асоціації сонячної енергетики України Тетяна Лисовець повідомила, що асоціація також приєднується до захисту зеленої енергетики в Конституційному суді. За її словами, депутати порушують своїми руками змінене законодавство, яке почало діяти з 1 серпня, що також створює нерозуміння у інвесторів і вони розчаровуються в гарантії держави щодо інвестиційного клімату та повернення інвестицій.
Нагадаємо, 1 серпня набув чинності Закон № 810-IX, який підтримав президент Володимир Зеленський. Завдання закону – реалізувати ключові положення Меморандуму про взаєморозуміння між Кабінетом міністрів і інвесторами в ВДЕ.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас