Експерт розповіла, що відбувається на ринку нерухомості та коли чекати знижок — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт розповіла, що відбувається на ринку нерухомості та коли чекати знижок

Нерухомість
18020
Первинний ринок нерухомості відновив свою активність після коронакризи. У коментарі УНН експерт ринку Вікторія Берещак розповіла, коли варто очікувати виходу великих проектів і чи будуть забудовники пропонувати знижки.
“Є хороша приказка: вирішувати квартирне питання варто тоді, коли воно виникає. Сидіти на “валізі грошей” і чекати цінопаду на первинному ринку нерухомості – рішення не з кращих, враховуючи, що наразі ми спостерігаємо повільне, але впевнене відновлення платоспроможного попиту і купівельної активності на ринку нерухомості, а середньозважена вартість квадратного метра за місяць збільшилася на 5%.
Воно й зрозуміло: після тривалих карантинних обмежень та весняної плутанини ринок уже більш-менш адаптувався до посткоронавірусної реальності. Сформувався стійкий відкладений попит, який зараз конвертується в угоди.
Забудовники зі стійкою моделлю і фінансовим ресурсом впевнено продовжували будувати навіть в період обвалених на 60-70% продажів, а тепер збирають в скарбничку лояльності укладені угоди”, – вважає Берещак.
На її думку, зараз відбувається балансування попиту і пропозиції: багато забудовників осмислено не поспішають виводити на ринок великі проекти, фокусуючи свою увагу на будівництві та реалізації розпочатого в портфелі.
“Платоспроможний попит перерозподіляє свою увагу і все активніше фокусується на ретельному підборі середовища для життя. На перший план в умовах вибору девелопера виходять – темпи будівництва, терміни, репутація, якість проектів, формат новобудови, локація, ціновий діапазон, фінансові інструменти купівлі (розстрочка, іпотека)”, – перелічила пріоритети покупця експерт.
Вона відзначила і важливість іпотечного кредитування, зокрема появу іпотечних програм під 10% річних, що стимулюють угоди на первинному ринку.
“Банки фіксують зростання місяць до місяця, з кінця травня число заявок по кредитах на житло в межах 60%. Говорити про масову іпотеку не доводиться, поки хоча б кожна четверта угода не буде укладатися за допомогою фінансування банку, 10% річних не будуть фіксованими на весь час кредиту, а сума першого внеску не опуститься хоча б до 15-20% від вартості квартири (зараз 30-40%)”, – описала Берещак ситуацію з іпотекою.
Прогнози. Що стосується цін, то, на її думку, за сприятливого розвитку подій, а саме в разі відсутності непередбачених негативних сценаріїв, пов’язаних з другою хвилею карантину, погіршенням економічної ситуації в країні, падінням реальних доходів населення ціни на первинному ринку будуть в коридорі 1-3% в залежності від курсових коливань і загальноринкової ситуації.
“Найбільші дисконти варто чекати в другій декаді осені-грудні. Цілком очікувано, що вони будуть досягати 20%. Зараз ринок ще працює з відкладеним попитом і прогрітим за період ізоляції покупцем. Але цей ресурс рано чи пізно вичерпається, а поява нової когорти тих, хто може дозволити собі купівлю квартири, безпосередньо залежатиме і від економічної ситуації в країні, і від стабільності на ринку нерухомості, і від умов купівлі і цінової політики забудовників”, – зазначила експерт, додавши, що в сегментах комфорт+ і бізнес при грамотному поєднанні локації, концепції, позиціонування і високих темпів будівництва зростання ціни можливе за період осені на 5-7% і вище.
За матеріалами:
УНН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас