На Кубі проведуть першу після революції 1959 року грошову реформу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

На Кубі проведуть першу після революції 1959 року грошову реформу

Світ
758
Влада Куби планує девальвувати конвертований песо вперше після революції 1959 року. Про це повідомляє Reuters.
В рамках запланованої реформи очікується об’єднання двох внутрішніх валют Куби. При цьому, звичайний песо, який зараз можна поміняти на долари по курсу 24 песо за $1, збережуть, а конвертований песо, еквівалентний $1 для державних підприємств, буде скасований.
Ключовим заходом реформи стане зміна офіційного обмінного курсу для державних компаній. За словами кубинського економіста Омара Еверлені, влада розглядає кілька варіантів, однак обмінний курс складе від $10 і вище. Вартість песо відносно канадського долара, євро та інших конвертованих валют також буде скоректовано в бік зниження на основі міжнародних ринкових курсів.
Експерти бачать девальвацію доцільним шляхом боротьби з пандемічною кризою і жорсткими економічними обмеженнями з боку США при президенті Дональда Трампа.
Кубинська економіка значною мірою управляється державою, а обмінні курси встановлюються урядом.
За даними агентства, наразі в країні загострилася проблема нестачі товарів першої необхідності, а скорочення туристичного потоку через пандемію залишило багатьох місцевих жителів без роботи.
На Кубі в обігу перебувають дві валюти – звичайний песо (CUP) і конвертований песо (CUC). Останній в основному використовується іноземними туристами, які обмінюють песо на євро і долари. Крім того, конвертованими песо на Кубі оплачуються валютні послуги і покупки в «доларових» магазинах.
Конвертовані песо, прирівняні владою Куби до долара США за штучно встановленим курсом, вперше з’явилися в 1994 році. При цьому для них було встановлено паритет до долара один відносно одного.
У 2005 році конвертовані песо були девальвовані до позначки в 1,08 песо за $1. Їх ще раз девальвували навесні 2011 року – на 8%, щоб повернути курс валюти до паритетного з доларом США рівня.
Об’єднати дві валюти, що перебувають в офіційному обігу на острові, кубинська влада вже планувала в листопаді 2010 року в рамках економічної реформи.
За матеріалами:
Мінфін.com.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас