Міжбанк: понеділок обіцяє ринку інтригу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Міжбанк: понеділок обіцяє ринку інтригу

Валюта
1065
Понеділок, 14 вересня, обіцяє всім, хто спостерігає за валютним ринком, інтригу. Причому відповідь на головне питання дня буде отримано прямо сьогодні.
Минулої п’ятниці на міжбанку впритул підійшли до рівня 28 гривень за долар: до закриття торгів долар зріс з ранкових 27,87/27,89 до 27,93 27,96 гривень. І тепер учасників валютних торгів цікавить, чи буде Національний банк захищати цей рівень. Чи вийде він з масштабною інтервенцією, здатною не просто задовольнити клієнтський попит на долар, а й спонукати інших продавців активніше з ним розлучатися?
У цій ситуації у регулятора є кілька варіантів поведінки:
1) оголосити інтервенцію на продаж валюти на рівні 28,00 гривень або трохи вище;
2) попросити когось із «держбанків» вийти з подібною ініціативою і фактично виконати роботу регулятора замість Нацбанку;
3) оцінивши співвідношення попит-пропозиція, почекати з ухваленням рішення, вкотре зайнявши позицію спостерігача. З огляду на те, що в останні 1,5 місяці Національний банк не продавав валюту банкам, такий варіант цілком можливий.
Якщо дії головного банку країни будуть недостатньо рішучими, це буде сприйнято ринком, як згоду на продовження плавної девальвації гривні. В цьому випадку до традиційних покупців валюти на міжбанку для забезпечення господарської діяльності можуть додатися спекулянти, які грають на підвищення курсу долара.
Крім того, зростання курсу долара вище 28 гривень може підштовхнути нерезидентів до більш активних продажів ОВДП на вторинному ринку з наступною конвертацією отриманої гривні, що ще більше посилить попит на безготівкову валюту.
Водночас відсутність нових надходжень компенсації ПДВ експортерам змусить їх виходити на міжбанк з продажем валютної виручки для фінансування своїх господарських гривневих витрат. Однак цього може виявитися недостатньо, щоб задовольнити попит на валюту в разі його різкого збільшення. Крім того, підвищення курсу долара дасть можливість експортерам продавати менше валюти.
Ми прогнозуємо на сьогодні обсяг операцій на торгах в межах до $220-240 млн при здійсненні до 450-510 операцій.
На готівковому ринку обмінники продовжать орієнтуватися на курсовий тренд міжбанку, поведінка пари євро/долар на міжнародному ринку і на реальний попит і пропозицію на валюту в своєму регіоні. А спред по долару більшість власників обмінників встановлять в межах 15-20 копійок і по євро – до 25-30 копійок. У разі, якщо долар подолає позначку 28 гривень, може активізуватися попит на готівкову валюту, і тоді банкам доведеться купувати валюту на міжбанку і для підкріплення операційних кас.
Курси міжбанку за нашим прогнозом на 14 вересня буде в межах: долар – коридор 27,85 – 28,10 гривень, євро – коридор 32,95 -33,45 гривень.
Курс долара на Міжбанку – графік:
Середні курси валют на Міжбанку після відкриття ринку:
долар США – 27,93 / 27,96
євро – 33,07 / 33,10
російський рубль – 0,3729 / 0,3735
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас