Тенденції платіжного шахрайства та портрет фінансового злочинця (інфографіка) — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Тенденції платіжного шахрайства та портрет фінансового злочинця (інфографіка)

Кримінал
1248
За статистикою шахрайства із платіжними картками в 1-й половині 2020 року щодня у середньому здійснювалося 546 успішних для шахраїв незаконних операцій.
Про це повідомила Олеся Данильченко, заступник директора Асоціації «ЄМА», керівник Форуму Безпеки Розрахунків і Кредитів (ФБР і К), член консультаційної ради з фінансових сервісів EC3 Europol, під час пресбрифінгу “Платіжне і банкоматне шахрайство”.
Досі в Україні найпопулярнішим залишається фінансове шахрайство з використанням методів соціальної інженерії. Саме так виманюють гроші в українців 71% шахраїв.
Тенденції платіжного шахрайства та портрет фінансового злочинця (інфографіка)
Що таке соцінженерія. Йдеться про введення в оману громадян будь-якими способами для того, щоб вони розголосили власні персональні дані, реквізити платіжних карток, банківські коди та паролі мобільних операторів чи здійснили переказ коштів під психологічним впливом на користь шахраїв. У більшості випадків злочинці намагаються видати себе за співробітників банку або мобільного оператора та активно випитують конфіденційні данні та особисту інформацію.
За опитуванням, 77% українців знають, що нікому не можна повідомляти реквізити картки та коди з банківських SMS. Однак, 76%, зіштовхнувшись з шахрайством, розголошують реквізити своєї картки.
Скільки «заробляють» шахраї. Методи соціальної інженерії продовжують набирати популярності у злочинців, оскільки дохід від таких операцій в рази перевищує дохід від інших методів платіжного шахрайства. Так, середня сума незаконної операції з використанням соцінженерії в 1-й половині 2020 року склала 3300 гривень. В той час, як середня сума незаконної операції в інтернеті становила 195 гривень.
Загалом від початку року таким методом злочинці здобули більш як 100 млн гривень.

Довідка Finance.ua:

  • Саме тому Українська міжбанківська Асоціація членів платіжних систем ЄМА розробила освітню гру на тему платіжної безпеки «Здолай шахрая!» (https://game.ema.com.ua).
У чому полягає суть гри. Онлайн-гра «Здолай шахрая!» – це гра-симуляція, де гравці потрапляють у змодельовані ситуації різних видів платіжного шахрайства.
Які види шахрайств освітлені у грі. Наразі гра складається з 56 тематичних частин, які симулюють різні види платіжного шахрайства:
  • телефонне;
  • банкоматне та кредитне шахрайство;
  • викрадення SIM-картки;
  • шахрайські розіграші призів;
  • опитування та інтернет-крамниці;
  • шахрайство на дошках оголошень, у сферах працевлаштування та заробітку в інтернеті, туризму та розваг;
  • фішинг;
  • шкідливе програмне забезпечення, програми-вимагачі;
  • геймінг-шахрайство тощо.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас