Як впізнати продавця-шахрая: поради від OLX — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Як впізнати продавця-шахрая: поради від OLX

Кримінал
8941
За результатами опитування користувачів OLX, 75% українців вважають, що можуть натрапити на недобросовісного користувача в онлайні. При цьому понад 40% і досі надсилають передоплату до отримання товару.
Про це розповів Віктор Нобіуз, керівник відділу бізнес-аналітики OLX Україна, на пресконференції “Платіжне і банкомате шахрайство”.
За словами експерта, зрозуміти, що ви спілкуєтесь із шахраєм, можна за декількома фактами. Перш за все, шахраї намагаються швидко залучити інтерес покупців: вони виставляють товари із занадто низькою ціною, продають унікальні та привабливі речі, створюють ажіотаж, щоб не дати жертві «втекти». Також часто платіжні злочинці намагаються створити терміновість, зокрема, вдають, що виїжджають за кордон, тому треба швидко продати якусь річ чи здати квартиру.
Крім цього, продавці-шахраї часто намагаються психологічно тиснути: обманюють, що у родині сталася якась погана подія і тому терміново потрібні кошти.
Ще одним важливим фактором, який вказує на те, що ви спілкуєтеся із шахраєм, є уникання зустрічей віч-на-віч. Найчастіше такі особи намагаються «продати» товар, надіславши його поштою чи кур’єром-спільником.
Як безпечно використовувати платіжні системи:
  • перевіряти сайти, якими користуєтесь. Це можна зробити за допомогою сервісів Асоціації ЄМА (Українська міжбанківська асоціація членів платіжних систем) або сервісу кіберполіції, де можна перевірити, наскільки можна довіряти ресурсу за лінком;
  • не розголошувати дані своїх платіжних карток. Особливо це стосується осіб, які є продавцями, якщо їм обіцяють надіслати кошти. У такому випадку буде достатньо 16-значного коду. Розголошувати CVV-код та термін дії картки не можна;
  • використовувати різні паролі для усіх сервісів, якими ви користуєтесь. Якщо маєте декілька однакових паролів на різних сайтах і сервісах, шахраям легко здійснити «злом» усіх ваших акаунтів;
  • зберігати розум холодним і не поспішати оплачувати товар, якою б привабливою не здавалася ціна;
  • завжди залишатись на самій платформі. Краще спілкуватися у чаті платформи, де плануєте щось придбати чи продати, а не переходити у сторонні месенджери. А якщо спілкування все ж ведеться у месенджері, то не ризикуйте переходити за посиланнями, які продавець чи покупець вам надсилає.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас