Едвард Дубинський: що відбувається з акціями Tesla? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Едвард Дубинський: що відбувається з акціями Tesla?

Фондовий ринок
1708
Акції компанії Tesla втратили третину своєї вартості за останній тиждень на американській біржі.
Тільки 8 вересня вони впали в ціні на 21%, що призвело до чергового падіння акцій всього технологічного сектору на Уолл Стріт. З цього випливає питання – чи заслуговує Tesla на цю корекцію в ціні своїх акцій? Погляньмо на це очима інвесторів.
На нещодавньому піку ринкова вартість компанії Tesla досягла $500 мільярдів. Як інвестори в ці акції могли собі цю оцінку обґрунтувати, і взагалі, чи заслуженою вона була?
Для того, щоб інвестори (ми) змогли повірити в цю ціну як заслужену, інвесторам треба було б повірити в те, що бізнес компанії Tesla був (і є) перспективний. Але більше того, нам необхідно було б якось конкретно оцінити стратегію розвитку компанії.
У спробі оцінити цю компанію ми можемо застосувати традиційні методи оцінки, щоб побачити, що повинно статися, щоб ця оцінка була виправданою. Фінансова теорія говорить, що основна цінність компанії дорівнює:
  • наявному у неї капіталу;
  • очікуваній доданій вартості, яку вона отримає від майбутнього прибутку.
Згідно з тією ж теорією, додана вартість повинна ґрунтуватися на очікуваннях інвесторів щодо зростання і прибутковості компанії.
Використовуючи цю базову схему, можна подивитися історію Tesla з точки зору її фундаментальних прогнозів на 10-річний горизонт. Тут є два ключові аспекти: зростання майбутніх продажів і рентабельність бізнесу.
Для того, щоб виправдати ринкову вартість компанії Tesla в $500 мільярдів, їй необхідно збільшити свої продажі з $24,6 млрд в 2019 році до приблизно $140 млрд до 2030 року. Це зробить з компанії такого ж гіганта, як General Motors і Ford сьогодні. Це реалістично?
Одночасно компанії Tesla також необхідно буде збільшити маржинальність її чистого прибутку – це зароблений прибуток компанії, як відсоток від продажів (виручки). За розрахунками, які бачимо ми, чистий прибуток Tesla має збільшитися з -3,5% в 2019 році до +21,5% до 2030 року.
Тобто, до 2030 року маржинальність прибутку Tesla повинна наблизитися до сьогоднішньої маржі Apple. Це реалістично?
Варто зазначити, що сьогодні Toyota входить до чиа найбільш прибуткових великих автовиробників, і її маржа в останній фінансовий рік склала близько 7%.
В цілому, якщо інвестори були готові купити акції Tesla на їх нещодавньому піку (в $500 млрд), то вони повинні бути готовими повірити, що протягом наступного десятиліття Tesla досягне розміру бізнесу Форду або G.M. з прибутком бізнесу компанії Apple.
Це означає, що Tesla повинна буде перетворитися з автомобільної компанії на щось інше – компанія, що займається технологіями відновлюваної енергії, в якій автомобілі становлять лише невелику частину її бізнесу. Перехід Ілона Маска до бізнесу сонячних панелей і акумуляторів передбачає, що він це розуміє.
Зрештою, очікування відображають реальність, і в гру вступають фундаментальні фактори оцінки.
Проте, реалізація задуманих очікувань може зажадати багато часу.
Можливо, акції Tesla і інших високотехнологічних компаній виправдають свої нещодавні піки ціни, але в довгостроковій перспективі багато ще належить зробити.
Той факт, що акції технологічного сектору почали падати в Нью-Йорку, показує, що (можливо) інвестори переглядають свої очікування. (Можливо) вони бажають поки затягнути ремені, і не вірять, що все погане вже позаду.
Едвард Дубинський, інвестор і фінансист, доларовий мільйонер, засновник і керуючий партнер компанії Fintelect
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас