"Нафтогаз" не хоче бути вічним постачальником останньої надії — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Нафтогаз" не хоче бути вічним постачальником останньої надії

Енергетика
1668
“Газопостачальна компанія “Нафтогаз України” проти збільшення строку перебування на поставці у газового постачальника останньої надії.
Про це під час представлення тарифних планів для бізнесу та населення розповів голова “ЦПК” Максим Рабінович.
За його словами, ці строки закріплені в тому числі в постанові, яку найближчим часом повинна ухвалити Нацкомісія з регулювання енергетики і комунальних послуг.
Нагадаємо, раніше в.о. міністра енергетики Ольга Буславець припустила можливість продовження строку перебування побутового споживача на постачанні у ПОН з 60 днів, як зараз, до трьох років.
Також Максим Рабінович нагадав, що постачальник останньої надії зобов’язаний прийняти побутового або юридичного клієнта в двох випадках: якщо його постачальник збанкрутував або втратив ліцензію. Зараз на ПОНі немає клієнтів, хоча дві спроби приєднатися на постачання газу були: компанії провели свідомо програшний тендер на постачання газу за ціною нижче від ринкової, а після відсутності пропозицій подали заявку на ПОН.
В цілому ж група “Нафтогаз” представила три продукти для бізнесу. Так, тариф “Річний” пропонують для газопостачальних компаній (газзбутів), він враховує середній профіль споживання за п’ять років, прив’язаний до щоденних котирувань хаба NCG і пропонує різні умови оплати: поставка можлива для передоплати, постоплати і подекадної оплати.
На четвертий квартал 2020 року і перший квартал 2021 року компанія пропонує тариф “Квартальний” — його продаватимуть лотами до 150 тисяч кубометрів в рамках торгів на Українській енергетичній біржі. Ціна фіксується в момент укладення контракту.
“Місячний” тариф йде у вигляді лота до 50 тисяч кубів на УЕБ з фіксованою ціною протягом місяця. Замовити газ можна як на поточний місяць, так і на два місяці наперед.
Побутовому споживачеві, тобто населенню, доступні два тарифи. “Місячний” – платити треба за фактом споживання, ціна залежить від коливань на ринку. І “Річний”. Клієнт за своїми платіжками дивиться споживання, замовляє певний обсяг газу на рік і платить за нього рівними частинами весь місяць.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас