В Україні немає грошей на виконання Нацплану з промислових викидів, - Кабмін — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В Україні немає грошей на виконання Нацплану з промислових викидів, - Кабмін

Казна та Політика
416
Україні на екологічну модернізацію карбонової енергетики потрібно 4 мільярди гривень.
Про це розповів під час zoom-конференції EU4Energy Governance: High-level Policy Talks on Clear Energy Development in Ukraine заступник міністра енергетики України Максим Немчинов.
“Хочемо передбачити, щоб модернізація пройшла на найбільш ефективних блоках, які вже пройшли реконструкцію і будуть затребувані в найближчі 15-20 років, — сказав чиновник. – Якщо рахувати тільки блоки, які можуть бути ефективними, це приблизно 4 мільярди, досить великі кошти, знайти джерело фінансування досить складно”.
Тому Україна звернеться до Євросоюзу з проханням відстрочити виконання Національного плану скорочення викидів від великих спалювальних установок. “Кілька варіантів розглядаємо, але будемо звертатися в Енергетичну Спільноту і просити підтримати нас щодо строків реалізації Нацплану… Є три варіанти: оптимістичний, реалістичний і песимістичний. Вже розуміємо, що будемо аргументовано просити перенесення строків на п’ять років”.
Щодо зелених тарифів – у Міністерстві сподіваються вирішити питання до кінця року. Та й в цілому до ідеї зеленої енергетики стали холонути.
“Наші кліматичні умови не дозволяють нам розраховувати на ВДЕ як маневрену або базову силу. Немає стільки сонця, як в Туреччині чи Єгипті, немає стільки вітру, як, наприклад, в Німеччині, а необхідно думати про баланс, маневрування в системі”, — сказав заступник міністра. При цьому окреслив нові сфери інтересів української енергетики: енергостораджи і водень.
Заступник міністра екології Руслан Стрілець поскаржився: законопроєкт, який дозволить вплинути на промислове забруднення в Україні, існує. “Він був готовий в кінці 2019 року і дозволяв наблизити імплементацію 75 директиви ЄС, пройшов громадські слухання, але після зміни уряду процедуру, по суті, почали заново”, — розповів Стрілець. Зараз він узгоджений з усіма стейкхолдерами процесу у виконавчій владі і переданий в Кабмін. При цьому, уточнив заступник міністра екології, в уряді розуміють, що рано чи пізно питання вуглецевих податків дійдуть до України: “Ми повинні йти шляхом скорочення викидів. Упевнений, що найближчим часом Рада почне роботу над цим законопроєктом”.
Директор Секретаріату Енергетичної Спільноти Янез Копач до теми відстрочки виконання плану за викидами поставився скептично.
“Ми не зможемо особливо допомогти — сказав він. – Ми передаємо пропозиції України Європейській комісії, яка передає Європейській Раді. І пояснити, що це хороше рішення, складно, тому що в Європі всі говорять про Green Deal”.
Нагадаємо, Національний план скорочення викидів затвердили розпорядженням Кабміну № 796-р від 8 листопада 2017 року, в 2019 році змінили. Він діє з 1 січня 2018 року до 31 грудня 2033 року. Згідно з ним, Україна повинна скоротити викиди діоксиду сірки, оксидів азоту і пилу від наявних великих спалювальних установок, потужністю вище ніж 50 мегават.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас