Міжбанк: чи очікувати попит по долару після вихідного в США — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Міжбанк: чи очікувати попит по долару після вихідного в США

Валюта
847
У понеділок, 7 вересня, в США був вихідний – День праці, і всі угоди по долару на українському міжбанку проходили на умовах ТОМ. Значній частині клієнтів такий формат розрахунків традиційно не був цікавий, і вони перенесли свої угоди по долару відразу на сьогодні.
Це призведе, з одного боку, до виходу на торги відкладеного попиту по долару, але з іншого – додасть і пропозиції за рахунок зарахування у вівторок валютної доларової виручки експортерам фактично відразу за два дні.
Тому загальна статистика торгів 8 вересня зросте, а сам міжбанк буде повністю залежати від курсових завдань і дій найбільших гравців. За інформацією Finance.ua, сьогодні на торги вийде кілька великих імпортерів-покупців валюти, що додасть попиту на неї в першій половині дня. Ми прогнозуємо обсяг операцій у вівторок в межах до $190-230 млн при здійсненні до 530-580 угод.
З продажем буде складніше. Справа в тому, що зростання курсу на міжбанку останнім часом призводить до того, що продавці не поспішають продавати відразу весь обсяг своєї валюти, а роблять це протягом сесії в моменти найбільш високого рівня котирувань. Максимально дорого продаватися вони постараються і сьогодні, що призведе до періодичних спроб створити дефіцит пропозиції протягом дня і “розігріву” ринку, в чому продавцям будуть активно допомагати і спекулянти.
Крім цього, сьогодні додатковими мотиваторами для клієнтів будуть:
  • майже завершення періоду купівлі валюти “дочками” іноземних компаній для репатріації дивідендів, що також додасть попиту на міжбанку;
  • необхідність фінансування поточних гривневих витрат у більшості місцевих компаній, що більше спрацює на підтримку гривні на торгах.
Певну психологічну підтримку нацвалюті надасть новина про збільшення ЗВР України до $29 млрд і проведення сьогодні нового аукціону Мінфіну України з розміщення ОВДП. Чиновники після консультацій з первинними дилерами залишили до продажу гривневі облігації строком на 385 і 889 днів, які періодично користуються популярністю у держбанків і у інших місцевих фінустанов. В основному фактор аукціону спрацює більше завтра, коли покупцям знадобиться гривня для розрахунків за куплені папери, але і сьогодні скарбникам банків потенційних покупців облігацій вже буде потрібно проводити перегрупування своїх ресурсів, щоб забезпечити завтра ці операції. Це вплине на поведінку ресурсного і опосередковано валютного ринку як сьогодні, так і завтра.
Тактика НБУ на торгах особливо не зміниться. При надлишку пропозиції долара на торгах ми знову побачимо регулятор з його викупом. При нестачі валюти регулятор волітиме тільки спостерігати за ситуацією з боку, але дасть можливість заробити на цьому Укргазбанку.
На готівковому ринку обмінники будуть орієнтуватися на курсовий тренд міжбанку, поведінку пари євро/долар на міжнародному ринку і на реальний попит і пропозицію на валюту в своєму регіоні.
Спред за основними валютами дещо розшириться і буде в межах 15-25 копійок і по євро – в межах до 20-35 копійок.
Курси міжбанку за нашим прогнозом на 8 вересня будуть в межах: долар – коридор 27,70 – 27,90 гривень, євро – коридор 32,65 – 33,00 гривень.
На готівковому ринку цінники в обмінниках фінкомпаній і банків будуть перебувати в межах: долар – коридор купівель і продажів 27,50 – 27,95 гривень, євро 32,25 – 33,00 гривень.
Курс долара на міжбанку – графік:
Середні курси валют на міжбанку після відкриття ринку:
Долар США – 27,76 / 27,78
Євро – 32,82 / 32,83
Російський рубль – 0,3664 / 0,3668
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас