Член Ради НБУ розкритикував відсутність резервів у ПриватБанку під процедуру bail-in — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Член Ради НБУ розкритикував відсутність резервів у ПриватБанку під процедуру bail-in

Фондовий ринок
651
ПриватБанк (Київ) повинен був сформувати резерви під ризики під час конвертації коштів ексвласників і пов’язаних з ними осіб на акції банку (bail-in), які були пізніше викуплені державою за 1 грн, вважає член Ради Національного банку України (НБУ) Віталій Шапран.
“Банк повинен був зарезервувати цей ризик (оскарження потрапляння під bail-in – ред.). Взагалі не розумію, чому весь ризик по bail-in не був зарезервований за портфельним принципом”, – написав він у Fаcebook в понеділок, коментуючи рішення Печерського райсуду Києва про виплату ПриватБанком компаніям братів Суркісів близько $350 млн.
На думку Шапрана, якщо факт того, що Суркіси “допомогли” довести банк до неплатоспроможного стану, доведений, то за всіма наявними практиками вони потрапляють під bail-in. Водночас якщо цей факт не доведений, то під bail-in вони не підпадають і банку слід було б створити резерви під цей ризик.
Член Ради НБУ додав, що окремі коментарі з боку ПриватБанку заслуговують негативної оцінки, оскільки, на його думку, “виносити справу на публіку у формі крику “все пропало” є ознакою нехтування інтересами вкладників.
“Сподіваюся, менеджмент банку розуміє: у цій справі інтереси вкладників насамперед, на другому місці – інтереси держави як акціонера, і тільки потім – можливості випустити пару через азарт від програної справи”, – написав Шапран.
“Справа Суркісів не повинна цікавити вкладників банку – це справа між державою Україна і ексакціонерами банку і пов’язаними з ними особами або кандидатами на це звання”, – сказав він.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас