Фізичні особи-підприємці на пенсії мають пільги зі сплати єдиного внеску: ВС — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Фізичні особи-підприємці на пенсії мають пільги зі сплати єдиного внеску: ВС

Особисті фінанси
1202
Особи, яким пенсія за віком призначена відповідно до ст. 13 Закону України «Про пенсійне забезпечення», мають право на пільги щодо сплати за себе єдиного внеску згідно з ч. 4 ст. 4 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування», оскільки ця норма не містить жодних обмежень та умов щодо набуття фізичною особою-підприємцем статусу пенсіонера за віком.
У рішенні КАС ВС зауважив, що відповідно до ч. 4 ст. 4 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування», фізичні особи-підприємці, в тому числі ті, які обрали спрощену систему оподаткування, звільняються від сплати за себе єдиного внеску, якщо вони є пенсіонерами за віком або інвалідами та отримують відповідно до закону пенсію або соціальну допомогу. Такі особи можуть бути платниками єдиного внеску виключно за умови їх добровільної участі у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування.

Як закрити ФОП 💼

Проаналізувавши цю норму, КАС ВС зазначив, що звільнення фізичної особи – підприємця, який обрав спрощену систему оподаткування від сплати єдиного внеску можливе за наявності двох умов:
  • по-перше, така особа повинна мати статус пенсіонера за віком або інваліда;
  • по-друге, отримувати відповідно до закону пенсію або соціальну допомогу.
Із повним текстом постанови від 20 березня 2018 р. у справі №805/2195/17-а можна ознайомитися за посиланням.
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас