У Швеції почало працювати перше виробництво сталі без використання викопного палива — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У Швеції почало працювати перше виробництво сталі без використання викопного палива

Енергетика
2001
У місті Лулео на півночі Швеції відкрився експериментальний металургійний завод, який не використовує викопного палива і планує досягти нульової позначки викидів вуглецю.
Про це повідомляє The Barents Observer.
“Сьогодні ми закладаємо основи, завдяки яким Шведська металургійна промисловість через 20 років повністю припинить використання органічного палива і зведе до нуля викиди вуглецю”, – повідомив прем’єр-міністр Штефан Лефвен на зустрічі з нагоди запуску заводу HYBRIT.
Екологічний завод є спільною власністю виробника сталі SSAB, гірничовидобувної компанії LKAB і енергетичної компанії Vattenfall. Всі вони розташовані на півночі Швеції, де видобувають корисні копалини, виробляють електроенергію і розташовані заводи з виробництва сталі.
Метою HYBRIT є заміна коксівного вугілля, традиційно необхідного для виготовлення сталі, а також виробництво без використання викопного палива і водню для виробництва електроенергії. Як результат, завод стане першим, який впровадить технологію виготовлення сталі без використання викопного палива, практично без вуглецевого сліду.
“Установка в Лулео стане тренувальною і покладе початок використанню технології в металургійній промисловості. Кисень у залізі є великим викликом, і нам потрібно його усунути”, – сказав генеральний директор LKAB Ян Мострем.
Як зазначає the Barents Observer, експериментальна установка в Лулео – перший крок в декарбонізації металургійної промисловості, яка стає причиною 7% техногенних викидів парникових газів.
За матеріалами:
Укрінформ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас