День фінансів, 1 вересня: збільшення "мінімалки", нові вимоги до реклами банків, індексація аліментів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

День фінансів, 1 вересня: збільшення "мінімалки", нові вимоги до реклами банків, індексація аліментів

373
Понеділок, 1 вересня. Україна зустріла осінь з такими новинами:
Збільшилася мінімальна зарплата і пенсії. З 1 вересня мінімальна зарплата в Україні становить 5000 гривень. Це на 277 гривень (на 5,9%) більше, ніж було до цього. Зеленський підписав відповідний закон 29 серпня. Враховуючи зростання мінімальної зарплати, зростуть і різні виплати, допомоги, штрафи, податки і т.д., прив’язані до цього показника. Також Пенсійний фонд провів перерахунок пенсій для 1,6 млн осіб. Мінімальний розмір пенсії для пенсіонерів, які мають повний страховий стаж, зріс з 1889 грн до 2000 грн.
До речі, Кабмін і Верховна Рада планують з 2021 року запровадити доплати до пенсій для пенсіонерів у віці від 75 років – подібні до тих, які цьооріч були запроваджені для пенсіонерів у віці від 80 років.
Нові вимоги до реклами банківських послуг. Сьогодні починають працювати нові вимоги до розкриття банками інформації про послуги в рекламі і на сайтах. Банки зобов’язані вказувати реальну річну ставку за кредитами і депозитами, наявність додаткових послуг і їх вартість, орієнтовну загальну вартість кредиту, умови дострокового зняття грошей з депозиту та інші. За кожне порушення прав споживачів передбачено штрафні санкції.
Розмір кредитного ліміту. З 1 вересня банки також зобов’язані своєчасно інформувати клієнтів про встановлення, збільшення або зменшення кредитних лімітів. Про суму коштів на поточному рахунку клієнта і окремо про розмір кредитного ліміту його картки банк повинен інформувати клієнтів через смс-повідомлення, інтернет-банкінг, месенджер, електронну пошту (залежно від того, який канал зв’язку обрав споживач).
Рада запровадила індексацію аліментів. Сьогодні парламент ухвалив у другому читанні законопроєкт №3112, згідно з яким виконавець щорічно повинен індексувати розмір аліментів, визначених судом у твердій грошовій сумі. Ухвалення закону має покращити матеріальний стан осіб, розмір аліментів на утримання яких визначено судом, та зменшити навантаження на державний бюджет.
Гроші на “Пакунок малюка” через ПриватБанк. ПриватБанк почав видачу картки для виплати одноразової натуральної допомоги “Пакунок малюка”. Картку можна відкрити протягом року з дати народження дитини. Кошти можна використовувати протягом року з моменту їх зарахування шляхом придбання дитячих товарів і товарів для породіллі в закладах торгівлі, які уклали з Мінсоцполітики публічний договір.
SmartTicket для поїздів і метро. Як повідомили в Мінінфраструктури, вже у вересні цього року в Києві можна буде придбати єдиний електронний квиток SmartTicket для поїздів далекого прямування і метро. У майбутньому планується встановити такий квиток на всі види транспорту – поїзди, автобуси, літаки і громадський транспорт. Зазначимо, що Зеленський планує, що за два-три роки в межах програми “Велике будівництво” будуть побудовані і відремонтовані аеропорти у всіх важливих точках країни.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас