Міжбанк: фактор першого дня місяця вплине на ринок — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Міжбанк: фактор першого дня місяця вплине на ринок

Валюта
676
У вівторок, 1 вересня, на валютному ринку основними мотиваторами для всіх учасників торгів будуть:
  • Фактор першого дня місяця. Компанії підбиватимуть підсумки минулого звітного періоду і остаточно визначатимуться зі своїми планами на новий місяць. Мовою дилерів це називається “клієнти рахуються” і зазвичай подібна ситуація призводить до низьких обсягів торгів 1-го числа. Не буде винятком і в цей раз і, за розрахунками Finance.ua, статистика операцій сьогодні не перевищить $130-170 млн при укладанні до 440-540 угод. Перші годину-півтори активність клієнтів буде на мінімумі і лише після 11 години на торги вийдуть основні гравці. Пік торгів припаде на період з 12 до 13 годин, а після обіду – ринок швидко почне знижувати свої обороти і після 15:00 на міжбанку вже залишаться одні спекулянти;
  • Аукціон Мінфіну України з розміщення ОВДП. Цього разу після консультацій з первинними дилерами чиновники не стануть розміщувати облігації на 700 днів і будуть пропонувати до продажу тільки гривневі ОВДП на 238 і на 392 дні. Останній аукціон пройшов малорезультативно і з урахуванням початку місяця пікових виплат зовнішніх і внутрішніх боргів мінфінівцям доведеться активніше продавати нові облігації. Робити вони це можуть лише трохи піднявши по них прибутковість, чого і чекають від них інвестори. Основними покупцями сьогоднішніх паперів будуть держбанки і великі місцеві фінустанови. Особливої ​​активності від нерезидентів з купівлі цих облігацій ми не очікуємо, але ресурсний і опосередковано валютні ринки будуть реагувати на те, що відбувається на аукціоні, сьогодні і завтра в період розрахунку за продані Мінфіном папери;
  • Господарська діяльність компаній і дії нерезидентів. Вчора завершився період основних відшкодувань ПДВ експортерам і зараз вони будуть витрачати в першу чергу гривню, отриману від Держказначейства. Це знизить їхнє бажання продавати валютну виручку і зробить менш поступливими по курсу продажу валюти. Поки клієнти не витратять гривню від цих відшкодувань, це працюватиме на зниження обсягів пропозиції валюти на торгах і спрацює проти нацвалюти.
Водночас починається традиційний період купівлі валюти “дочками” іноземних компаній під виведення дивідендів і крім цього нерезиденти в найближчі дні отримають гривню від погашень попередніх випусків ОВДП. Частина з них вважатиме за краще фіксувати свій прибуток у валюті і зростання попиту спрацює проти гривні на міжбанку.
У тактиці Нацбанку змін не буде, при ситуативному надлишку пропозиції долара на торгах ми побачимо НБУ з інтервенцією з його викупу, а при браку валюти на торгах регулятор намагатиметься не витрачати резерви і надасть учасникам ринку самим знаходити компроміс по курсу.
При виході нерезидентів з купівлею валюти спекулянти постараються максимально активно розгойдувати ринок протягом дня, але не будуть забувати і про роботу в форматі “в дві сторони”.
На готівковому ринку обмінники продовжать працювати у форматі “з обороту”, орієнтуватися на котирування міжбанку, крос-курс долар/євро на міжнародному ринку і на реальний попит і пропозицію з боку населення в своєму регіоні. З огляду на вчорашні стрибки котирувань євро на міжнародному ринку більшість обмінників розширить спред по євровалюті. Спред по долару буде в межах 15-20 копійок і по євро в межах до 20-35 копійок. При істотних змінах котирувань пари євро/долар на зовнішніх ринках і опосередковано на нашому міжбанку щодо гривні власники обмінників знову будуть часто змінювати цінники по євровалюті протягом дня.
Курси міжбанку за прогнозом Finance.ua, станом на 1 вересня будуть у межах: долар – коридор 27,45- 27,70 гривень, євро – коридор 32,60-33,25 гривень.
На готівковому ринку цінники в обмінниках фінкомпаній і банків будутьу межах: долар – коридор купівель і продажів 27,25 – 27,75 гривень, євро – коридор 32,35 – 33,25 гривень.
Курс долара на Міжбанку – графік:
Середні курси валют на Міжбанку після відкриття ринку:
долар США – 27,54 / 27,57
євро – 32,84 / 32,87
російський рубль – 0,3709 / 0,3715
🎬 Дізнавайтеся першими про валютні коливання на YouTube-каналі Finance.ua
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас