Країни Балтії домовилися відмовитися від купівлі е/е у Білорусі після запуску БілАЕС — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Країни Балтії домовилися відмовитися від купівлі е/е у Білорусі після запуску БілАЕС

Казна та Політика
647
Міністерства, які відповідають за енергетику країн Балтії, досягли згоди про припинення купівлі електроенергії у Білорусі після запуску Білоруської АЕС, повідомило у вівторок міністерство економіки Естонії.
“Досягнута угода містить елементи, що поліпшують ринкову позицію і перспективи наших виробників електроенергії”, – прокоментував наслідки угоди для Естонії міністр економіки Тааві Аас (Taavi Aas).
Для припинення торгівлі електроенергією з Білоруссю буде використовуватися система розпізнавання походження електроенергії.
В скороченому обсязі торгівля продовжиться на російсько-латвійському напрямку. Для цього будуть використовуватися залишкові потужності від внутрішньої торгівлі між країнами Балтії. Між Литвою і Калінінградом торгівля електроенергією продовжиться в нинішньому обсязі.
Як очікують країни Балтії, в зв’язку з прийнятою угодою торгівля електроенергією між ними і третіми країнами скоротиться наполовину. Угода діятиме до синхронізації енергосистем країн Балтії з Центральною Європою, запланованої на кінець 2025 року.
Перший енергоблок БілАЕС, яка розташовується поблизу міста Островець, за планом повинен бути введений в експлуатацію в 2020 році, другий – в 2021-му.
На вироблення єдиної позиції країн Балтії щодо відмови від купівлі електроенергії у Білорусі після введення в експлуатацію БілАЕС наполягала Литва.
Ще в червні 2017 року литовський парламент закріпив в законі твердження про те, що БілАЕС є небезпечною і створює загрозу національній безпеці Литви, навколишньому середовищу та громадському здоров’ю. Метою цього закону також було обмеження імпорту електроенергії з Білорусі.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас