До Дня Незалежності: три «кити» України — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

До Дня Незалежності: три «кити» України

Казна та Політика
1106
Більшість з нас бодай щось чули про середньовічні трактати, де землю зображували як плоский таріль, що лежить на спинах трьох велетенських китів у безмежному океані. Уявімо собі, що цей океан — світова економіка. Які ж три «кити» триматимуть на плаву Україну в океані економічних вирів?
Finance.ua розповість про три провідні галузі нашої держави, завдяки яким Україна славиться у всьому світі.
  • Аграрії.
АПК — основна індустрія економіки України, площа чорноземів = площі Великобританії, перша по соняшнику, в топ-3 експортерів аграрної продукції в ЄС.
Україна у всьому світі славиться як аграрна країна з родючими землями, а аналітики сільськогосподарського ринку пророкують їй майбутнє аграрної наддержави. І це — не порожні слова. Саме Україна лідирує у світі за виробництвом соняшнику, соняшникової олії та за її експортом.
Частка агропромислового сектору у ВВП країни у 2015 році становила 12,1%, а вже через три роки – 13%. Лиш за перші два місяці 2020 експорт агропродовольчої продукції з України склав $3,7 млрд.
Цими досягненнями ми зобов’язані, в першу чергу, багатому природному ресурсу — сприятливому ґрунту. Більшість країн світу не мають навіть десятої частини таких родючих с/г земель, як Україна. Серед десятьох ключових гравців аграрного ринку Україна має найвище співвідношення орних земель до загальної площі займаної території — 74,82%, завдяки чому посідає 6 місце у цьому ТОПі. Задумайтеся лишень – 2,31% світових площ орних земель — українські. А площа українських чорноземів дорівнює всій площі Великобританії!
Та не аграріями єдиними…
  • Програмісти.
Україна займає лише частку від китайського чи індійського ринку розробки програмного забезпечення, але при цьому наші айтішники є чи не найбільш конкурентоздатними. 2018 рік став рекордним для України: тоді левова частка IT-спеціалістів вийшла на ринок і заявила про себе як про професіоналів. У 2019, за підрахунками порталу dou.ua, кількість зайнятих в IT українських фахівців досягло позначки 190 тис.
У рейтингу HackerRank 2016 року Україна зайняла 11-е місце серед топ-50 країн з найкращими програмістами. Цей же ресурс визнав українських айтішників кращими у сфері IT-безпеки, а Україну — однією з п’яти країн з найкращою математичною підготовкою програмістів.
Останніми роками Україна для закордонних інвесторів стала не лише «джерелом» дешевих та якісних спеціалістів, але і креативним центром. Чого лише варта GSC Game World — українська компанія-розробник комп’ютерних ігор, найбільше відома за ігровими серіями «Козаки» та S.T.A.L.K.E.R. У березні 2007-го, після 6 років розробки, компанія випустила гру «S.T.A.L.K.E.R.: Тінь Чорнобиля», яка здобула культовий статус і стала фінансовим успіхом — продали тиражем більше ніж 2 млн.
Саме вихідці із цієї компанії у 2006 році створили свою студію з розробки 4A Games і згодом представили світу знамениту постапокаліптичну серію ігор «Metro». І ось нещодавно стало відомо, що шведська компанія Embracer Group викупила 4A Games за 36 мільйонів доларів.
  • Підприємці та стартапери.
Невід’ємне вміння українців — вигадувати та розробляти щось нове. І багато хто використовує це вміння, щоб заробити грошенят. У 2019 році столиця України посіла 34 місце із понад тисячі міст світу у рейтингу за кількістю запущених стартапів.
Того ж року українські стартапи залучили $544 млн. Такі результати озвучила компанія AVentures Capital, зазначивши, що цей показник став рекордним за весь час існування української стартап-індустрії.
«Трьома китами» української стартап-індустрії (два з яких отримали статус «єдинорога» – ринкову оцінку понад $1 млрд) стали Grammarly, GitLab та People.ai.
Цьогоріч, попри коронакризу, українські стартапи не зменшують оберти та продовжують залучати нових інвесторів. Зокрема, за результатами першого півріччя найбільші вклади отримали: Revolut — $500 млн, Preply — $10 млн, Allset — $8,25 млн, DMarket — $6,5 млн й Zakaz.ua — 5 млн євро.
Держава теж не забуває про винагороди для стартаперів, і на нещодавньому п’ятому та шостому пітчах Українського фонду стартапів (Ukrainian Startup Fund) два стартапи отримали pre-seed фінансування в розмірі $25 000 кожен (iCorn та BIOsens), а п’ять стартапів — грант на $50 000.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас