Розмитнення авто: скільки можна заощадити в разі скасування акцизу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Розмитнення авто: скільки можна заощадити в разі скасування акцизу

Особисті фінанси
9834
У Верховній Раді перебувають на розгляді три законопроєкти щодо доступного розмитнення автомобілів.
Вони передбачають упорядкування структури акцизного податку та внесення відповідних змін до Податкового та Митного кодексів. Згідно з ними, пропонується звільнити від сплати акцизного податку нові та вживані транспортні засоби від 1 січня 2021 року.
Також пропонується звільнити від сплати акцизу вже в 2020 році учасників та ветеранів АТО, які ввозять один легковий автомобіль (або вантажний повною масою до 3,5 тонни, або автобус, або причіп) для особистого користування.
Скільки саме вдасться заощадити у разі скасування акцизу, пише Апостроф.
Як приклад був узятий автомобіль 2005 року випуску з об’єм двигуна 2000 кубічних сантиметрів (2 літри). Припустимо, що ціна, за якою було придбано цей автомобіль, становить 3 тисячі євро. Вік такого авто – 14 років (враховуються тільки повні роки), тому віковий коефіцієнт – 14, коефіцієнт об’єму двигуна – 2, базова ставка – 50 євро. Перемножуємо – отримуємо 1,4 тисячі євро.
Якщо до цього додати мито – 300 євро і ПДВ – 600 євро, отримаємо 2300 євро. Тобто, в нашому випадку розмір акцизу виявився навіть більше, ніж половина всіх витрат на митне оформлення, а розмитнення в цілому – не набагато менше первісної вартості авто.

Рейтинг кредитних карток для водіїв 🚗

Таким чином, можна констатувати, що скасування навіть одного платежу, наразі йдеться про акциз, істотно здешевить митне оформлення автомобіля і, як наслідок, зменшить його остаточну вартість. При цьому потрібно розуміти, що чим дешевше і старіше автомобіль, тим більшу частку в його кінцевій вартості буде займати акциз.
Зазначимо, що у Верховній Раді ще восени 2019 року зареєстрували два законопроєкти про доступне розмитнення авто на єврономерах. Проте їх досі не розглянули.
Читайте важливі новини та поради, які стануть в пригоді для вашого гаманця, в телеграм-каналі Finance_ukr 🤫
За матеріалами:
Апостроф
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас