Шевченко назвав наслідки підняття мінімальної зарплати до 6500 грн — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Шевченко назвав наслідки підняття мінімальної зарплати до 6500 грн

Казна та Політика
3391
Підвищення мінімальної зарплати з 4,7 тис. грн до 6,5 тис. грн «підтримає економіку на етапі відновлення».
Про це повідомив голова НБУ Кирило Шевченко в інтерв’ю РБК-Україна.
«Підвищення мінімалки підтримає внутрішній попит, а відповідно, і економіку на етапі відновлення», – зазначив голова НБУ.
При цьому, за його словами, перше підвищення – з 4,7 тис. грн до 5 тис. грн. – «практично не позначиться на загальному рівні інфляції». Другий етап підвищення – до 6,5 тис. грн також не викличе катастрофічних наслідків.
«Зараз через загальний низький попит в умовах коронакризи цей ефект на ціни буде суттєво меншим, ніж у 2017 році. Рівень заощаджень населення знизився, а підприємства поки зберігають досить песимістичні очікування і не прогнозують зростання продажів», – сказав він.
Кирило Шевченко нагадав про коефіцієнт заощаджень населення.
«Починаючи з 2019 року, і ситуація з коронавірусом дуже прискорила цей процес, ми маємо негативний показник накопичень населення, – сказав він. – З доходів люди не відкладають, а навпаки “проїдають” старі накопичення. Тут ми, як Національний банк, як державний орган у спеціальному статусі не можемо ігнорувати цей тренд. Наше завдання – і ми будемо його виконувати – якщо буде вплив на інфляцію, згладжувати його монетарними методами».

Довідка Finance.ua:

  • Як заявляв голова ради Національного банку України Богдан Данилишин, у першому півріччі 2020 року заощадження населення України скоротилися на близько 6%.
  • В Україні хочуть підвищити мінімальну зарплату до 5 тисяч гривень з 1 вересня – нардепи на позачерговому засіданні Верховної Ради 25 серпня планують ухвалити відповідний законопроект №3963 авторства Президента Володимира Зеленського.
Читайте важливі новини та поради, які стануть в пригоді для вашого гаманця, в телеграм-каналі Finance_ukr 🤫
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас